5 januari 2012

Vinnarna av GAFFA-Priset 2011

Tidningen Gaffas läsare har korat de soloartister och band som de tycker stått för de största musikaliska insatserna 2011.

Sett över alla kategorier dominerade Veronica Maggio med tre statyetter:Årets svenska album, Årets svenska hit och Årets svenska soloartist.

– Det känns så klart som en sjukt stor ära att det är läsarna som röstat! Jag kan inte annat än att tacka, bocka och vara glad, säger Veronica Maggio.

Totalt utdelas 12 priser fördelat på 6 svenska och 5 utländska kategorier där läsarna avgjort vem som vunnit. Utöver läsarpriserna utdelas även Redaktionens specialpris.

– Vi vet artister särskilt uppskattar priser som kommer från fansen. Därför är vi glada att presentera vinnarna av GAFFA-priset, läsarnas pris, säger chefredaktör Johan Lothsson.

Bland grupperna blev The Ark, som i år tackade för sig och upplöste bandet, framröstade till Årets svenska band. Fjolårets stora vinnare Håkan Hellström visade även i år att han, utan ett färskt album i ryggen, är att räkna med. Svenska folkets favoritgöteborgare röstades fram till Årets liveakt.

bob hund vann ingen kategori framröstad av läsarna, men de förtjänade GAFFA-redaktionens specialprismed motiveringen:

I 20 års tid har bob hund varit ett av Sveriges mest intressanta band. Med en vilja att söka nya musikaliska vägar har de utmanat såväl lyssnare som musikbransch. bob hund står för integritet, idérikedom och kvalitet. Ny och gammal publik fortsätter att fascineras av en grupp som med en oförutsägbar och skev takt envist stampar vidare.”

Alla vinnare av GAFFA-Priset 2011:

Årets svenska album: Veronica Maggio Satan i gatan
Årets svenska band: The Ark
Årets svenska soloartist: Veronica Maggio
Årets svenska genombrott: Graveyard
Årets liveakt: Håkan Hellström
Årets svenska hit: Veronica Maggio Jag kommer
Årets utländska album: Foo Fighters Wasting Light
Årets utländska band: Coldplay
Årets utländska soloartist: Adele
Årets utländska genombrott: The Vaccines
Årets utländska hit: Adele Rolling In The Deep
GAFFA-redaktionens specialpris: bob hund

Lars Nylin