22 december 2011

Plugged Music i nya avtal och samarbeten

Sveriges äldsta skivbolag Gazell Records har den 15 november bytt distributör till Plugged Music, som även tecknat distributionsavtal med det finska bolaget Rockadillo och inlett ett samarbete med OJ / Orkesterjournalen – världens äldsta jazztidning.

Finska Rockadillo har tidgare haft distribution i Sverige genom CDA, men efter CDA:s nedläggning har Rockadillo fram tills nu saknat en svensk distributör. Fr.o.m. 1 december återfinns nu bolagets katalog på den svenska marknaden genom Plugged.

Rockadillo är Finlands ledande skivbolag inom jazz och world music. Artister som Piirpauke och Wimme har båda legat högt på de internationella world music-listorna, dessutom återfinns bl.a Pekka Pohjola, Kimmo Pohjonen, RinneRadio och Teija Niku i katalogen.

De första utgivningarna i det nya samarbetet mellan Gazell och Plugged är Karin Krog & Bengt Hallberg Cabin In The Sky och Rune Öfwerman Trio Glenn Miller Is Missing. I Gazell-katalogen ingår även bl.a den i år grammisnominerade Lasse Tennander, Magnus Lindgren, Peps Persson, Monica Borrfors, Peter Carlsson & Blå Grodorna, Lisa Rydberg och Claes Janson.

– Jag har haft ögonen på Plugged Music under flera år och tror på den förutsättningslösa entusiasm som Teijo och Lena visar inför sin uppgift, säger Dag Häggqvist. I en värld där CD-skivan dödförklarats av illa informerade branschpersoner krävs det nya friska tag för att nå viktiga grupper av skivköpare som fortfarande ser CD-skivan som den perfekta ljudbäraren! Det är dom Gazell skall nå och vi hoppas att Plugged Music skall fortsätta visa uppfinnesrikedom i den slentrianmässiga och tröga verksamhet som dominerar svensk skivdistribution.

– Det har varit en intensiv höst, konstaterar Teijo Agélii-Leskelä, vd Plugged Music. Men hösten har också har givit en rad nya samarbeten som vi är mycket glada för.

– Gazell är en legendarisk etikett och Sveriges äldsta skivbolag. OJ är världens äldsta jazztidning och båda har varit stöttepelare för den svenska jazzscenen i 60-80 år. Det är bara att bocka och tacka Dag Häggkvist, Rune Öfwerman och Lars Grip som ger oss detta förtroende!

I decembernumret av tidningen OJ / Orkesterjournalen introduceras musikklubben Music Row, som är ett nytt samarbete mellan OJ och Plugged Music. Med varje nummer av tidningen medföljer en inhäftad bilaga med aktuella rabatterade erbjudanden. Där ingår bl.a Månadens CD, som presenteras i samarbete med Plugged Music. Lars Grip har varit chefredaktör på OJ sedan 2006 och var den som genomförde idén om att tidningen skulle ha den skivklubb som fram tills nu har drivits av den danska Jazzklubben.

Utöver ovannämnda avtal har Plugged den senaste tiden även inlett distributionssamarbeten med danska Cowbell Music, finska Fredriksson Music, Connective Records, Stockholm Jazz Records, Imaginarium Records, Malou Berg ProSongs, Playing With Music och japanska Spice Of Life.

Claes Olson

Länk:
www.plugged.se