21 december 2011

4 SNABBA Christer Wedin tar sikte på MIDEM och 2012

På nittiotalet var Christer Wedin ett välkänt och ofta återkommande namn i musikbranschen. Efter att sedan millenniumskiftet huvudsakligen ha arbetat med film är han med sitt nystartade musikbolag nu på väg mot MIDEM igen. Christer Wedin besvarar 4 SNABBA och berättar för MI att han både hoppas och tror mycket på 2012.

Efter elva års frånvaro så har du i år återvänt till musikbranschen igen och det sägs att du håller på att reaktivera din Empire-label igen. Stämmer det?
– Det är en sanning med lite modifikation. Även fast jag jobbat på filmbolag och dess dvd-utgivningar (Warner Bros./reds.anm) i elva år, så har musiken ändå tagit stor del av mitt liv både privat och på Warner. Jag har ju bland annat sett till att Warner släppt många av bandet Europes dvd:er genom åren. Men när jag väl sa upp mig för att starta eget igen så har jag bland annat tagit tag i delar av Empire-labeln igen. Tyvärr så strulade det med namnet, då några andra hade nu snarlika namn och det kunde förväxlas. Efter tio år ska man förnya namnskyddet och det hade jag inte gjort, så… Ja, ja!
– Det fick bli ett helt nytt namn, som syftar på vårt landställe Solkullen. Så det blev Sun Hill istället!

I år har du bl.a arbetat med Europes live-DVD, som toppade SverigeTopplistan…
– Europe är gamla vänner till mig, så när jag slutade på Warner var det ganska naturligt att jag kontaktade dem och deras manager Petri H. Lundén med en idé att göra flera inspelningar med siktet inställt på en välfylld blu-ray-utgåva. Europe hade inte släppt en sådan tidigare. Så vi började skissa på olika inspelningsställen och ett ställe som snabbt kom på tal var att spela in på hemmaplan på ”Hovet”, Johanneshovs Isstadion i Stockholm. Så det gjordes och sedan försökte vi hitta ett ställe utomlands. Vi tittade på Warszawa i Polen och sedan Santiago i Chile, men av olika anledningar fick vi aldrig ihop dessa datum. Mitt i all utlandsplanering fick bandet en förfrågan om att spela på Gröna Lunds säsongsavslutning 2010. Europe hade inte uppträtt på Gröna Lund sedan 1985, så när de tackade ja till spelningen tyckte vi alla att det är väl lika bra att vi filmade det med. Det blev en fantastisk kväll där sextontusen personer slöt upp en lite småkylen september kväll. Så det är fantastiskt att vi spelade in det också, den kvällen användes dessutom mycket ”pyro” så det blev lyckat.
– Senare samma höst fick Europe en förfrågan om att spela en andra gång i England, albumet Last Look At Eden gjorde så bra ifrån sig att en andra turnésväng beslutades och då tog vi beslutet att filma på anrika Shepherds Bush i London, vilket blev vår huvudinspelning och namnet på dvd & blu-ray: Europe Live At Shepherd’s Bush. Båda formaten innehöll också bandets första live-cd.
– Vi satte av tid till att göra PR och Nordisk Film, som släppte den, gjorde ett fantastiskt säljjobb. Vi blev självklart supernöjda med förstaplaceringen och nu har den legat över tjugo veckor på topplistan och snart sålt guld.

…och så har du arbetat med Robert Broberg på både skiva och dvd. Berätta!
– Robert Broberg träffade jag genom en gemensam bekant i musikbranschen för ett antal år sedan. Jag har alltid gillat Robert och det är fantastiskt att jobba med en svensk ikon. Vi började ganska tidigt att skissa på lite olika idéer som blev en tre disk dvd-box och att jag producerade tv-inspelningen på Cirkus för SVT inför hans sjuttioårsdag. Vi spelade in två konserter på Cirkus som i slutänden blev en och en halvtimmes show som visades i SVT och nu blivit både dvd och en live-cd som släpptes i oktober. Dvd:n placerade sig som bäst – hittills! – på SverigeTopplistans andraplats.

Sammanfattningsvis: Hur tycker du att året har varit och vad förväntar du dig av 2012?
– 2011 har varit jätte bra. Men jag upptäcker naturligtvis att mycket i musikvärlden har ändrats sedan jag tidigare hade ”hands on” på allting, med download, streaming och andra digitala plattformar. Inför 2012 så skall jag ha klart ett distributionsbolag för mina kommande releaser på egen label. Jag är nästan klar med vilka det blir, men jag får återkomma i ärendet då det inte är påskrivet ännu.
– Jag kommer dessutom att åka till MIDEM igen, för första gången på tolv år tror jag. Det skall bli kul att träffa många ”gamla” kollegor både från Sverige och från andra länder. Så det skall bli spännande!
– Utöver inplanerade albumreleaser har jag även en del planerade inspelningar för dvd & blu-ray-marknaden och om dessa hamnar på egen label eller någon annan återstår att se. Här har jag egentligen inget egenintresse att de måste hamna på min label, utan jag kommer samarbeta med artisten och se vad som är bästa lösningen för just den produktionen och hur avtal och mitt uppdrag ser ut.
– Jag hoppas och tror mycket på 2012!

Claes Olson