13 december 2011

JURIDIK Dom i fildelningsmål i Göteborg

Nyligen föll domen i målet rörande den 56-årig man från Kungälv som stått åtalad för att i november 2009 ha laddat ned och delat med sig av musik illegalt med hjälp av DC++. Totalt hade 1 222 utdelade musikfiler identifierats av IFPI Svenska gruppen, och åtalet gällde 1 100 av dessa.

Göteborgs tingsrätt beslutade att påföljden för den åtalade skulle bli 100 dagsböter á 70 kronor.

Intressant i detta fall är att tingsrätten gör en kvalitativ bedömning av spridningsrisken i samband med det olovliga tillgängliggörandet. Detta eftersom en stor del av det illegalt tillgängliggjorda materialet var musik från en äldre repertoar snarare än sådant som idag ligger på topplistorna.

I domen står att läsa: ”Att det rör sig om äldre musik saknar betydelse för bedömningen eftersom verken alltjämt är skyddade”, samt vidare: "Spridningsrisken och eventuell skada får dock med hänsyn till att det rör sig om främst äldre musik anses ha varit av begränsad omfattning. Gärningen har inte heller utgjort något led i en organiserad verksamhet eller bedrivits i kommersiellt syfte och det har inte förelegat något vinstmotiv. Ett högt straffvärde kan främst bli aktuellt i fall av omfattande kommersiella utnyttjanden av skyddade verk."

Daniel Johansson