29 november 2011

De svenska nomineringarna till Nordic Music Prize

För andra året i rad kommer en vinnare av det ifjol instiftade Nordic Prize Music att få emot priset av Norges kronprins Haakon på festivalen och musikkonferensen By:Larm i Oslo 16 februari 2012. Den här veckan presenterades tio kandidater från var och ett av de fem nordiska länderna.

En svensk jury har nominerat det de anser vara de tio bästa svenska albumen som getts ut de senaste tolv månaderna. Universal Music dominerar listan med hela nomineringar.

Nominerade är:
Lykke Li Wounded Rhymes [Li Records / EMI]
Anna Järvinen Anna själv tredje [Universal Music]
Deportees Islands & Shores [Universal Music]
Veronica Maggio Satan i gatan [Universal Music]
Goran Kajfes X/Y [Headspin]
The Field Looping State Of Mind [Kompakt / Border]
Anna Ternheim The Night Visitor [Universal Music]
Mattias Alkberg Anarkist [Teg / BD Pop]
Jonathan Johansson Klagomuren [Hybris]
Loney Dear Hall Music [Dear John Records]

En jury bestående av Jan Gradvall, Sara Martinsson, Kristin Lundell, Niklas Elmér och Elin Unnes har gjort ett första urval. Därefter har 80 personer från den svenska musikbranschen (musikjournalister från alla stora tidningar, radio och tv, utvalda arrangörer, skivbolag, förlag samt management) röstat fram de tio kandidater som representerar Sverige.

– Det saknas ett musikpris som röstas fram av människor som lyssnat på 300 nya album och inte 15, vilket blir fallet med så kallade folkomröstningar, säger Jan Gradvall, ordförande för den svenska juryn.

– Att just ha ett nordiskt pris känns viktigt, inte minst när Europa skakas av splittring, menar Gradvall. Det finns många kopplingar mellan till exempel Ane Brun, Björk och Anna Järvinen. Norden är en unik musikregion.

I nästa steg kommer 12 nominerade från hela Norden att nomineras till Nordic Music Prize. Dessa tillkännages torsdag 1 december. Därefter kommer en internationell jury att utse vinnaren som tillkännages på By:Larm 16 februari.
Den internationella juryn består av: Rob Young (örfattare till den nya boken Electric Eden, tidigare redaktör för The Wire, nu skribent för Uncut och The Wire), Andres Lokko (musikjournalist i bl.a Svenska Dagbladet, baserad i London), Laurence Bell (ägare av Domino Records), Jeannette (f.d. medlem av P.I.L., idag delägare i Rough Trade Records samt manager för Pulp och Jarvis Cocker), Mike Pickering (tidigare anställd på Factory Records, idag A & R på Columbia Records UK), Zach Kelly (frilansande musikjournalist baserad i Washington D.C., medarbetare i Pitchfork.com och Paper Magazine) och Jonathan Galkin (grundare och ägare av DFA Records).

Nordic Music Prize arrangeras i samarbete med WiMP.

Claes Olson

Länkar:
Nordic Music Prize

Lista över samtliga nordiska nomineringar