24 november 2011

SKAP: Gör Sverige till en fristad för hotade musikskapare!

På SKAP:s internationella konferens Right! Freedom of Music & Speech på Södra Teatern i Stockholm i måndags tilldelades den egyptiske kompositören Ramy Essam 2011 års Freemuse Award. I sitt hemland torterades och fängslades Ramy Essam av forne diktatorns Mubaraks säkerhetsstyrkor. Under ett seminarium på konferensen riktade sig SKAP, Statens kulturråd och Freemuse till regeringen och svenska kommuner med uppmaningen att göra Sverige till en fristad för musiker och kompositörer.

Under seminariet A call for safe cities riktade sig SKAP, Statens kulturråd och Freemuse genom SKAP:s ordförande Alfons Karabuda (även ordförande i ECSA / European Composer & Songwriter Alliance), Marie Korpe från Freemuse (en internationell organisation som arbetar mot censur och förtryck av musiker) och Kerstin Brunnberg (ordförande i Statens Kulturråd) tillsammans till regeringen och regionala och kommunala politiker med uppmaningen att göra det möjligt för svenska städer att ta emot hotade kompositörer och musiker. Sverige erbjuder sedan tidigare fristäder för förföljda författare.

Ramy Essam, som med sången Irhal (Leave) musikaliskt kommit att personifiera den arabiska våren, berättade på Södra Teatern om sin roll i den egyptiska revolutionen. På grund av sin musik fängslades och torterades Ramy Essam av regimens säkerhetsstyrkor. På konferensen gavs bl.a följande tre exempel på förföljelse av andra musikskapare runt om i världen:

I Burma dömdes Win Maw 1997 till sju års fängelse för att ha skrivit sånger till stöd för motståndsledaren Aung San Suu Kyi. 2007 deltog han i upproren och sitter åter fängslad sedan 2008. Hans musik är idag förbjuden i Burma.

I februari 2010 dömdes den kurdiska sångerskan Gazin till ett års fängelse i Turkiet för hon sjungit två kurdiska folksånger. Nu riskerar hon ytterligare fem års fängelse för att en av sångerna bedöms vara separatistisk.

I augusti 2011 anhölls den tibetanska sångerskan och musikstuderande Hortsang Lhalung Tso av kinesiska myndigheter strax innan hon skulle ha deltagit i en tibetansk kulturfestival.

”Mot bakgrund av den betydelse musik har i våra liv är det inte svårt att förstå varför auktoritära regimer ser musiker och kompositörer som ett hot”, konstaterar SKAP på sin hemsida. ”Makten räds den demokratiska sprängkraft musiken utgör och gör allt för att stoppa den.”

Hittills i år har Freemuse registrerat ett hundratal övergrepp mot musikskapare, övergrepp som utövas av regeringar eller lokala myndigheter.

Sverige och Norge erbjuder idag fristäder för författare som förföljs i sina hemländer. Fyra kommuner har under ett antal år inrättat fristäder för författare och fler regioner har visat stort intresse för ett liknande engagemang.
I sitt gemensamma uttalande säger SKAP, Freemuse och Statens Kulturåd:

”Märkligt nog finns inte samma möjlighet för kompositörer och musiker. Vi känner allt för många musikskapare som uppfyller kriterierna för det fristadsuppehälle som erbjuds författare. Kompositörer och musiker vars yttrandefrihet skulle kunna garanteras i en svensk fristad.

Yttrandefriheten har dessutom en direkt koppling till Sveriges kulturpolitiska mål – kulturen ska vara en 'obunden kraft med yttrandefriheten som grund'." Vidare har riksdagen i de kulturpolitiska målen beslutat att "främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan". Under en fristadsvistelse vill vi ge svenska musikskapare möjlighet att samarbeta med fristadsmusiker och på så sätt öka den kreativitet, mångfald och konstnärliga kvalitet som enligt de kulturpolitiska målen ska prägla vårt samhälles utveckling."

SKAP, Freemuse och Statens Kulturråd riktar sig till regeringen och regionala och kommunala politiker med uppmaningen att göra det möjligt för svenska städer att ta emot hotade kompositörer och musiker. I Norge har detta arbete redan påbörjats. Gör Sverige till en fristad för den tystade musiken!”

Claes Olson