9 november 2011

SKAP Right! Freedom of Music & Speech – internationell konferens i Stockholm

21 november arrangerar SKAP Right! Freedom of Music & Speech – en nyskapad internationell konferens för musikskapare, människorättsaktivister, politiker och andra som engagerar sig i musik, politik och konstnärliga rättigheter. Konferensen på Södra Teatern i Stockholm är ett uttryck för svenska musikorganisationers vilja att arbeta med yttrandefrihetsfrågor och att visa solidaritet med musikskapare världen över. En av huvudtalarna är den egyptiske artisten Ramy Essam.

Bakom konferensen står SKAP, Svenska Kompositörer Av Populärmusik, med stöd av Freemuse, som arbetar för yttrandefrihet för musikskapare runt om i världen.

– I många delar av världen är friheten att uttrycka sig begränsad, konstaterar SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

– Musik är ett älskat inslag i alla samhällen och kulturer, men kan också ha politisk sprängkraft. Därför finns det över hela världen musikskapare som utsätts för censur, trakasserier och frihetsberövande. Vi vill förändra det.

På årets konferens kommer mottar kompositören och artisten Ramy Essam – ”The voice of the Egyptian revolution” – att tilldelas det internationella frihetspriset Freemuse Award 2011. På grund av sitt framträdande på Tahrirtorget i Kairo i februari utsattes han för brutal misshandel och tortyr.

Panelerna på konferensen kommer att belysa teman som censur i musiken, musikens politiska makt 2011, den demokratiska webben, upphovsrätt och yttrandefrihet, samt fristäder för musikskapare.

Huvudtalare vid sidan av Ramy Essam den kanadensiska artisten och feministikonen Peaches, den turkiske sångaren och kompositören Fuat Talay som flytt från fängelsestraff i Turkiet, Peter Dolving, metalbandet The Haunteds frontfigur och sångare, Andres Lokko, journalist och manusförfattare och Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg.

Övriga medverkande är bl.a Uje Brandelius, Tova Wellton, Dan Hancox, Sharon Vaughn, Dorian Lynskey, Andreas Ekström, Sam Sundberg, Helienne Lindvall, Austin Dacey, Ahmad Zatari, Ole Reitov, Jan Rosén, Marie Korpe, Mansour Hosseini, Gunnar Petri och Alfons Karabuda.

– Med Right! vill vi ta ytterligare ett steg i det arbete SKAP bedrivit under 2011 kring yttrandefrihet och musik, säger Alfons Karabuda, ordförande SKAP.

– Vi hoppas att de här viktiga frågorna fortsätter att leva i musiksverige även efter konferensen. Vi måste visa solidaritet med musikskapare över hela världen och samtidigt fråga oss på vilka sätt yttrandefriheten hotas för oss i västvärlden och i Sverige.

Claes Olson

Länk:
http://right11.se/