20 oktober 2011

Malena Ernman hyllas i Tyskland och Österrike

Malena Ernman är fenomenal och sensationell. Hon briljerar, glänser och förtrollar”. Österrikisk och tysk media sparar inte på superlativen i hyllningarna efter helgens premiär av Händeloperan Serse på Theater an der Wien med Malena Ernman i titelrollen. ”En triumf”, skriver tidningen Kurier.

Föreställningen som hade premiär i söndags kväll har fått ett mottagande av sällan skådat slag. Uppsättningen får uteslutande högsta betyg i alla de stora dagstidningarna i Österrike.

Adrian Noble, den före detta ledaren för Royal Shakespeare Company, står för regin och medverkar gör bl a Bejun Mehta och Danielle De Niese. Dirigerar gör Jean Christophe Spinosi, i Sverige mest uppmärksammad för uppsättningen av Händels Messias som visades på SVT i påsk.

Der Standard skriver att ”Malena Ernman bjuder på ett skådespelarmässigt styrkeprov samtidigt som hon bedårar röstmässigt”. Ernman är ”helt enkelt fenomenal” konstaterar tidningen

”Ja. Villkorslöst ja. Det finns kvällar på operan då allting helt enkelt stämmer. Premiären på Händels Serse på Theater an der Wien är en sådan kväll”, inleder Die Presse och skriver vidare att ”man häpnar” över Ernmans röst. ”Sopran är en underdrift eftersom röstomfånget är kolossalt”. Tidningen uppmanar sina läsare att vallfärda till Theater an der Wien; ”Gå dit! Se den!

Tyska Bayerischer Rundfunk berättar att ”svenska mezzosopranen Malena Ernman briljerar från första stund”.

Wiener Zeitung beskriver uppsättningens regi som genial. Och sångarna är ”sensationellt fulländade” och ”bland det mest briljanta man hört”. ”Ernman glänser med sin färgrika praktmezzo” och ”publiken jublar”.

Oberösterreichische Nachrichten har vid föreställningens slut ”inget kvar att önska”. Ernman är en ”virtuos” och betyget blir 6 stjärnor av 6.

Ytterligare en tidning använder sig av sifferbetyg, Kurier som ger betyget 5 stjärnor av 5. ”Barockopera på en så hög nivå upplevs väldigt sällan”. ”Kongenialt” och ”virtuost på högsta nivå blandat med största spelglädje”. Sångarna är ”hisnande och främst den sensationella Malena Ernman” som slutligen röstmässigt ”lämnar överhuvudtaget inget kvar att önska”. ”En Triumf”, skriver Kurier.

En overklig känsla” säger Malena själv efter premiären. ”Det liknar inget jag upplevt tidigare. Vid ett tillfälle efter en aria i andra akten, så ville applåderna och bravoskriken aldrig sluta. Efter säkert över en minut var jag tvungen att bryta publiken för att kunna fortsätta… Jag har sjungit med Bartoli många gånger men jag har aldrig sett eller upplevt nåt liknande. ”

Serse spelas till den 27 oktober. Därefter väntar en turné med Mahler Chamber Orchestra till bl a Berlin, Köln och Warszawa för Malenas räkning.

Hemma i Sverige är Malena högaktuell med en konserthusturné i jul. Hennes album Santa Lucia – En klassisk jul var fjolårets mest sålda julskiva och nådde platinum. Albumet Opera di Fiori, som släpptes i somras, har i sin tur sålt guld.

Lars Nylin