13 oktober 2011

2011 samlar branschen

På måndag 17 oktober arrangeras för tredje året musikbranschmässan Stim Music Expo i Stockholm. På årets heldagsevenemang på Oscarsteatern kommer branschen i år bl.a att debattera bl.a nya digitala distributionsvägar och manlig dominans, samt hylla årets Atterbergpristagare Sten Melin och musikjournalisten Ingrid Strömdahl, som tilldelats STIM:s skriftställarstipendium 2011.

Ifjol besökte 700 musikbranschrepresentanter STIM Music Expo.
– Det här är årets stora musikbranschhändelse och vi hoppas att locka alla som är intresserade av det svenska musiklivets utveckling till STIM Music Expo den 17 oktober, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på STIM.

På programmet i år står bl.a framtidsspaningar, kulturdebatt, ”hit-historia” och prisutdelning. Under rubriken Sikta mot stjärnorna, hamna i molnet ska en panel med bland annat artisten och upphovsmannen Martin Rolinski och IT-specialisten Daniel Johansson (Trendmaze, Musikindustrin Digitalnytt m.m.) diskutera nya digitala distributionsvägar. Under rubriken Var är brudarna? medverkar azzartisten och kompositören Lina Nyberg (projektledare för Statens Musikverks jämställdhetsprojekt) i en panel som diskuterar frågor om kvinnors villkor i musikbranschen.

Stim Music Expo bjuder dessutom på en bred kulturdebatt med fokus på musikskaparnas villkor i samhället. Representanter från riksdagspartier kommer att svara på frågor från ett antal nyckelpersoner i musikbranschen.
Politikerdebatten kommer att direktsändas på webben. Länk till direktsändningen kommer att finnas på www.stim.se/musicexpo.

Det stora Atterbergpriset, med en prissumma på 50 000 kronor, tilldelas i år FST:s (Föreningens Svenska Tonsättares) förre ordförande, tonsättaren Sten Melin med motiveringen: "Sten har under sin långa gärning som ordförande i FST outtröttligt arbetat för att förbättra tonsättarnas villkor."

Atterbergpriset instiftades av STIM 1974 1974 och bland tidigare mottagare återfinns bl.a Lars-Erik Larsson, Allan Pettersson, Karin Rehnqvist och Bengt-Arne Wallin.

STIM:s skriftställarstipendium 2011 på 30 000 kronor tilldelas musikskribenten Ingrid Strömdahl med följande motivering: "Ingrid Strömdahl är ständigt ajour med musiklivet, och alert inför ny musik och nya uttryck. Hon uppmärksammar unga förmågor, och förutspår ofta kommande storverk. Från kärnan av folkmusiken till den perifera moderna jazzen: En humanismens skriftställare och musikens vapendragare!"

Bland tidigare stipendiater återfinns bl.a Uno ”Myggan” Ericson, Jan Ling, Oscar Hedlund, Jan Gradvall och Ingemar von Heijne.

Utöver ovanstående pristagare och stipendiater fördelar STIM på måndag ytterligare 3 875 000 kronor till 112 musikskapare från hela Sverige. I listan över stipendiater finns bl.a Andreas Tillander och tonsättaren Marcus Fjellström.
– Pengarna kommer precis när de behövs som bäst, säger Andreas Tillander. Jag håller på att spela in just nu, vilket innebär att jag inte är ute och spelar så mycket live. I november släpper jag en ny vinyltolva med smutsig techno.
– Tid är den absolut viktigaste resurs en kompositör kan ha, därför lägger jag alltid mina stipendiepengar på dedikerad tid att arbeta med nya idéer till ofinansierade projekt, berättar Marcus Fjellström – som för närvarande arbetar på ett balettverk för Norrlandsoperans orkester.
– Detta har varit en viktig förutsättning för att kunna etablera mig som tonsättare; stipendiefinansierade projekt har väckt uppmärksamhet och lett till kompositionsbeställningar.

Syftet med STIM:s stipendier är att uppmuntra till ett brett och professionellt musikskapande inom alla genrer. Stipendierna delas ut årligen och finansieras genom att STIM avsätter en procentuell andel av intäkterna från musikframföranden i Sverige.

Claes Olson

Länk:
www.stim.se/musicexpo.