13 oktober 2011

Ny styrelse i Gehrmans Musikförlag

Vid höstens bolagsstämman valde Gehrmans Musikförlag AB ny styrelse och tre tre nya ledamöter valdes in. Till ny ordförande utsågs Mats Bernerstedt och till nya ledamöter utsågs Kerstin Mangert Sturk samt Kenneth Johansson (tidigare suppleant).

Den nya styrelsen i Gehrmans Musikförlag AB består av följande personer: Mats Bernerstedt (ordförande), Joe Lindström, Kenneth Johansson, Kerstin Mangert Sturk, John-Eric Westö (styrelseordf. i dotterbolaget Fennica Gehrman OY AB, Finland), Eva Lindström (suppleant) och Petter Ekberg (suppleant).

Med sina närmare 120 år är Gehrmans Musikförlag, som har varit verksamt sedan 1893, ett av de äldsta företagen i musikbranschen. Förlagets affärsidé är att vara länken mellan upphovsmännen och musiklivet inom framför allt huvudområdena Orkester- & kammarmusik, Kör- och kyrkomusik samt Undervisning.

Joe Lindström, tidigare ordförande i förlaget och nuvarande ordförande i ägarstiftelsen, framhåller att utan utveckling och förnyelse hade det inte varit möjligt att under så lång tid stå för kvalitet, kontinuitet och kreativitet.

– Det är för mig personligen mycket glädjande att Mats Bernerstedt axlar rollen som ordförande i förlaget, säger Lindström, förlagets tidigare ordförande och nuvarande ordförande i ägarstiftelsen.
– Genom Mats och de andra nytillträdda styrelseledamöterna, säkrar vi en kreativ och framåtblickande styrelseprocess som möter branschens förändringar.

– Gehrmans har en nyckelroll då musik blir till, menar nya styrelseordförande Mats Bernerstedt.
– Det är utmanande och ansvarfullt att söka framtidsvägar för ett förlag som i mer än hundra år med framgång förvaltat en betydande del av det svenska musikkulturarvet.

Kort presentation av de nya ledamöterna i styrelsen:

Mats Bernerstedt har lång erfarenhet av bildnings- och kulturarbete, bland annat som verksamhetschef och förbundschef i Sensus studieförbund, som i samarbete med Gehrmans Musikförlag de senaste 40 åren har givit ut över 1 000 verk. Dels text och musik för körer, dels pedagogiska handböcker.
Mats Bernerstedt har bakgrund som lärare, religionsvetare och körsångare. Han har de senaste åren arbetat med frågor som rör amatörkulturens möjligheter och är engagerad i intressepolitik för civilsamhället genom bland annat genom paraplyorganisationen Civos. Han är ordförande i tankesmedjan Sektor3 och i Föreningen för folkbildningsforskning samt arbetar i det egna företaget Uppdrag Rörelse AB.

Kerstin Mangert Sturk verkar som fristående konsult med inriktning på utveckling – från strategisk nivå till handgripligt förändringsarbete. Under sin tidigare anställning på STIM har Kerstin erfarenhet från upphovsrättsförvaltning i ledande befattningar, inom strategisk affärsutveckling och ekonomi samt av omorganisations-, och IT-projekt i komplexa miljöer på svenskt och internationellt område. Fokus är numer inställt på utmaningarna och behovet av vidareutveckling inom musikbranschen generellt, men även de specifika behoven av rationalisering och effektivisering av musikadministration i olika former.

Kenneth Johansson är sedan 1999 länsmusikchef i Gävleborg. Han har ett förflutet som klassiskt skolad trumpetare, musikvetare och producent. Kenneth har ett brett kontaktnät inom svenskt musikliv och har bland annat engagerat sig i frågor som rör den nya konstmusiken och musik för barn och unga.

Petter Ekberg arbetar sedan 1995 som körledare i Göteborgs Domkyrkoförsamling. I tjänster ingår bl.a uppdraget att leda Göteborgs Domkyrkas Goss- och Flickkörer samt Gustavi Ungdomskör – musikaliskt såväl som organisatoriskt. Petter Ekberg har även varit ordförande för Körsam – samarbetsrådet för Sveriges körer, Arbetsgruppen Barn och Sång – ett nationellt projekt för barns sjungande i samarbete med Uppsala Universitets Körcentrum, Rikskonserter och Adolf Fredriks Musikklasser, samt ordförande för UNGiKÖR, Sveriges Barn- och Ungdomskörers Riksorganisation.

I Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik har Martin Dworén invalts. Stiftelsen har som sin främsta uppgift att vara en långsiktig stabil huvudägare till Gehrmans Musikförlag, och genom förlaget främja utgivningen av värdefull svensk musik.

Styrelsen i Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik består nu av: Joe Lindström (ordförande), David Nessle, Göteborg, Karin Rosenborg, Kettil Skarby, Uppsala och Martin Dworén (ny ledamot).

Martin Dworén är sedan 2005 ansvarig för företags- och samhällskontakter på Fryshuset. Han var tidigare verksam som kommunikationskonsult på Kreab, generalsekreterare i Brittisk-Svenska Handelskammaren, president för Svenska Dagbladets Executive Club, generalsekreterare i Internationella Handelskammarens (ICC) svenska avdelning, samt innehaft ett antal olika funktioner inom Stockholms Handelskammare. Bland Martins Dworén övriga styrelseuppdrag för närvarande kan nämnas Filharmonikernas Vänförening, American Club of Sweden och Stories for Society. Han har tidigare dessutom varit aktiv i styrelserna för bl a Vänföreningen Musik på Slottet, Svenska Paneuropaföreningen och Stockholms Rotaryklubb.

Claes Olson