11 oktober 2011

X5 Music skriver avtal med SUN Records

New York-kontoret för svenska X5 Music Group har slutit ett digitalt avtal med det legendariska bolaget Sun Records. ”Man får rysningar i kroppen när man går igenom arkivet”, säger X5:s VD Johan Lagerlöf till MI. På bilden: Scott Ambrose Reilly (Chef X5 America), Johan (VD X5), John Singleton med fru (SUN).

Amerikanska SUN Records brukar kallas "The Birth Place Of Rock n' Roll". Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis startade alla sina karriärer i SUN Studios i Memphis och Nashville, Tennessee.Sedan starten har katalogen som består av ca 5 000 inspelningar med Rock n' Roll-historia behållits intakt sånär som på Elvis första album.

Svenska X5 Music och SUN Records har nu ingått ett unikt sammarbetsavtal där X5 Music skall ta SUN in i den digitala världen. X5 skall skapa nya digitala albumprodukter, appar och marknadsaktiviteter. Ett 30-tal nya SUN/X5-album kommer att släppas redan under 2011. Avtalet gäller hela SUN:s katalog och flera av de inspelningar som ingår har inte ens släppts på skiva tidigare.

– Man får rysningar i kroppen när man sitter och går igenom arkivet och hittar andra outgivna versioner på Johnny Cash och till och med kommentarer av artisterna mellan tagningarna. Det är ett oerhört spännande arbete vi nu inlett där man verkligen dras tillbaka till händelser där allting börjande. För oss är det ett hedersuppdrag att förvalta detta stycke amerikansk rockhistoria och ta den vidare till en ny musikgeneration, säger Johan Lagerlöf, VD X5 Music till Musikindustrin.

John Singelton ägare av SUN Records har sin egen speciella liknelse rörande samarbetet i en kommentar till amerikanska Variety Magazine.

"I would compare it to, say, you take an older woman, put on new makeup, a new hairstyle, a new dress on her and she looks completely different. They’re planning on doing something like that."

Avtalet mellan X5 och Nashvillebaserade SUN gäller för hela världen och är den första stora avtalet gjort av X5:s nystartade USA-kontor. Avtalet innebär också att Spotify kommer att få tillgång till SUN:s hela katalog i USA och Europa.

Lars Nylin