7 oktober 2011

v 40

Två svenska artister som hittar sin inspiration i amerikansk rootsmusik toppar veckans albumlista. Jill Johnson går in som etta tätt följd av Nisse Hellberg.

För Jill Johnson är första platsen med Flirting With Disaster [Lioneart/Universal] en arbetsseger. Johnson sex senaste album har nått plats 2 eller 3 på listan men hon har aldrig tidigare toppat.

För Nisse Hellberg är plats 2 för Flod av Eld [Metronome/Warner] tangerat personbästa för ett album under eget namn. Han nådde lika högt 2006 med Snackbar blues [Amigo/Cosmos-Playground]. Däremot så fick han en etta år 1994 då han gjorde albumet Röster från södern [EMI/EMI] med Peps Persson. 2005 toppade Hellberg listan med sitt band Wilmer X.

En bit ner på top 10 går svenska Callinaz in som 8 med Från mörker till ljus [Atenzia/Budgetgrossisten] medan metalbandet Mastodon blir nummer 10 med The Hunter [Roadrunner/Warner Music].

Samlingslistan får en ny nummer 3 i Absolute Acoustic [Eva Records/EMI]. På den klassiska listan går Daniel Hope, Paul Watkins och BBC Symphony Orchestra in som nummer 2 med Berg & Britten: Violin Concertos [WCI/Warner Music]. Förra veckan fyllde Nirvanas album Nevermind 20 år. Det märks dels i att det ligger på Midpricelistan, men jubiléet har också hjälp DVD:n Live at the Paramount 1991 [Geffen/Universal] till en ny plats 6.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/