4 oktober 2011

WSJ om svenska internetvanor

Wall Street Journal uppmärksammar svenskarnas internetvanor. ”Sverige, landet som födde torrentsajter som Pirate Bay och dess avkomma Piratpartiet presenterar nu en snabb rörelse bort från illegala nedladdningar till strömningstjänster som Spotify” skriver tidningen under vinjetten Tech Europe.

Avdelningen Tech Europes krönikör Nick Clayton fortsätter:

Perhaps by coincidence, Spotify also started life in Sweden. Copyright and download blog TorrentFreak says that the latest quarterly report from Media Vision (in Swedish) prepared for the industry association Musiksverige (Music Sweden) shows a 25% fall in piracy in the country since 2009. Streaming services such as Spotify are now the most popular way to consume music. More than 40 percent of the participants in the survey now use a music streaming service, compared to less than 10 percent who say they download music legally. About 23 percent continue to pirate music, but this number is dwindling.The report also examines why listeners say they are moving away from pirate downloads: Looking at the motivations for people to switch to legal services, participants in the survey cited ?the range of music that’s released” as the primary reason (40%). Other explanations were the absolute increase in available music (30%), and the fact that legal services have become cheaper (24%) and simpler (24%)."

– Det är verkligen roligt att denna positiva trend uppmärksammas utomlands. Sverige ligger långt framme när det gäller bredbandsinnehav, teknisk innovation och kreativitet och vi kan vara stolta över svenskarna i så hög grad nu väljer lagliga musiktjänster. Det bidrar till en uppåtgående spiral där de lagliga tjänsterna får bättre konkurrensvillkor och där intäkter kan komma tillbaka till dem som skapar musiken. Detta kan i sin tur ge fler och bättre musiktjänster och ännu större och mer varierat utbud av ny svensk musik. Fler och fler i Sverige väljer lagliga tjänster. Vi har sett en stadig ökning av laglig musikanvändning sedan 2009 och enligt våra rapporter har den olagliga fildelningen och nedladdningen minskat med nio procent i år, säger Elisabet Widlund på organisationen Musiksverige till MI.

Lars Nylin