29 september 2011

4 SNABBA med Peter Törnqvist på Nostalgia Rocknroll Magazine

I december kommer första numret av tidningen Nostalgia Rock'n'roll Magazine. MI ringde utgivaren Peter Törnqvist för att kolla tankarna bakom tidningen.

Vad blir Nostalgia Rock'n'roll Magazine för tidning?

– Det kommer att handla om rockmusiken från främst 1950 till 70- talen i en härlig blandning med band och artister som Elvis, Wanda Jackson, Rolling Stones, Pugh, Brian Setzer, John Holm, Gasolin, Nisse Hellberg, Johnny Winter, Deep Purple och AC/DC. Nya band och artister som spelar musik med rötter från förr kommer vi också gärna att skriva om. Ett exempel är 25-åriga Cherry Tess.
Det blir även artiklar om skivsamlare, gitarrer, jukeboxar, skivspelare, nya och gamla plattor och övrigt kul man kan tänka sig och kanske även inte förvänta sig …Nu har vi givit ut två nummer under titeln "Nostalgia Special" med temat Rock'n'Roll, men "Nostalgia Rock'n'Roll Magazine" är numera en egen titel, som kommer sex gånger 2012. Första numret släpps i december.

Det talas om kris för tryckta magasin, känner du igen dig?

– Jag noterar förstås att det som i skivbranschen är på väg lite neråt. Lyckligtvis har jag som redaktör på tidningen Nostalgia inte känt av det. Vi säljer fortfarande över 40.000 ex. i månaden och beträffande Nostalgia Rock'n'Roll Magazine ökar ju nu läsarna hela tiden. Vi ger ut nya tidningen för främst sådana som mig själv – alltså entusiaster som vill köpa tidningar, skivor och böcker – och vi är fortfarande väldigt många.

Vilka musikmagasin, internationella och svenska, har ni som referens, och vilka gillar/läser du själv?

– Faktum är att jag aldrig sett en tidning med den breda blandningen av reportage som vi kommer att ha. Jag köper strönummer av tidningen Mojo, men saknar en rocktidning som skriver på svenska och om svensk rockhistoria.

Berätta lite om din egen musiksmak!

– Jösses, det är brett! I ryggmärgen, sedan 40 år (är fyllda 50), sitter band som Beatles, Rolling Stones, Deep Purple, Thin Lizzy och Gasolin. De senaste 15 åren har de blivit en hel del punk, rockabilly, Stevie Ray Vaughan och extremt mycket Neil Young.

– Senaste veckan har jag köpt ett par cd-boxar med Wilmer X och på skivmässan i Solna den den 24 september blev det 8-10 plattor med The Damned och några med Savoy Brown. I övrigt väntar jag på paket från Ginza med bland annat Nisse Hellbergs senaste – på LP så klart! Allra bäst är det när det också finns en CD instoppad i vinylkonvolutet så man kan spela den i bilen. Eller, som Neil Young gör, bifogar en kod, så den som köper skivan kan ladda ner och spela i bilen eller på gymmet.

Lars Nylin