19 september 2011

Marie Bergman-stipendiet till Anna Stadling

I helgen delades Marie Bergman-stipendiet ut för första gången under Visfest i Mälardalen på Wiks slott i Uppsala. Mottagare blev sångerskan Anna Stadling.

Anna Stadling var för kvällen bokad som artist till Visfest i Mälardalen och efter spelningen kom Marie Bergman upp på scenen för att dela ut stipendiet till en mycket förvånad och märkbart tagen Anna Stadling.

– Det känns väldigt speciellt att få det första Marie Bergman-stipendiet. Jag känner mig hedrad och stolt och väldigt glad för motiveringen stämmer väl överens med mitt sätt att tänka och arbeta. Marie Bergman är en stor sångerska och artist så det känns inspirerande att fortsätta med det jag gör. Det känns också fantastiskt att bli uppskattat och få bekräftelse på att det jag gör når fram, att det hörs i sången att jag har levt och att min erfarenhet förmedlas, säger Anna Stadling.

Motiveringen:

Anna Stadling har en självklar artistisk dialog med en varm jordad grundning i sitt röstinstrument och med intoning för utrymmet mellan människor. I det musikaliska rummet skapar Anna Stadling det levande mötet med sin musik och med en röst präglad av integritet, livserfarenhet och vision berör hon på ett självklart vis. Både livsgnista och livssmärta finns i den öppna röstklangen och rösten blir en berättare med gitarren som lyfter innehållet. Melodierna är lättsamma och underhållande och texterna och uttrycket håller under det som står mellan raderna. Det står mycket mellan raderna för den som vill lyssna.”

Om Marie Bergman-stipendiet

"Visit Mälardalen har instiftat Marie Bergman-stipendiet i samverkan med Marie Bergman för att stötta artister/entreprenörer i musikbranschen. Stipendiaten får stöd både i sitt kreativa arbete och i sitt företagande. Genom arbetsstipendiet får stipendiaten möjlighet till en studioinspelning och kunskap om musikbranschen och samtidigt kännedom om entreprenörskap, it-infrastruktur och tillväxt. Syftet är att stipendiaten ska erbjudas verktyg för att arbeta med sitt musikaliska uttryck och samtidigt bli en god entreprenör."

Claes Olson