13 september 2011

NYLIN Virrigt om förlängd upphovsrätt

EU röstade i förra veckan till sist genom att upphovsrätten för inspelade verk förlängs från 50 till 70 år. En majoritet av de svenska EU-politikerna var mot förslaget. MI:s Lars Nylin uppmanar nu såväl negativa som positiva att läsa på i ämnet.

Som MI rapporterat beslutade EU:s ministerråd i förra veckan att upphovsrättstiden för inspelade verk förlängs från 50 till 70 år. De nya reglerna ska vara införda i alla medlemsländer senast 2013.

De som bespetsat sig på att inom kort ge ut Beatles eller Evert Taubes samlade hits göre sig alltså inte besvär. Men något som de flesta av oss i musikindustrin tar som en seger sågas av andra. En majoritet av de svenska EU-politikerna var emot, med Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström som mest högljudd företrädare utåt.

Folkpartisten Cecilia Wikström, ledamot i EU:s juridiska utskott, sa exempelvis till Sydsvenska Dagbladet ”ett fullständigt orimligt beslut.”

Oavsett vilken ståndpunkt man tagit i frågan om man ska kunna äga copyright på musik undrar jag ganska ofta: har man överhuvudtaget läst på? Vet man något om hur det år 2011 går till att ge ut inspelad musik? Hur gör det saken bättre för artister – det är artisterna som nej-sidan säger sig ivra för – om eder redaktör ger ut ”Evert Taube på Pampas” i stället för att EMI gör det?

Svenska Ifpis VD Ludvig Werner var rakt på sak i sin kommentar. I ett pressmeddelande säger han:

”Vi är glada för producenternas och utövarnas vägnar att beslutet röstades igenom. Om skyddstidsförlängningen inte hade röstas igenom hade många riskerat att förlora rätten till sina egna inspelningar och deras verk skulle kunnat användas utan varken tillstånd eller ersättning”.

Den som vill läsa på vad det handlar om rekommenderas läsa på i de kunniga artiklarna i länkarna nedan. Där finns även en länk till Sydsvenskans artikel.

Lars Nylin

http://www.billboard.biz/bbbiz/industry/legal-and-management/business-matters-make-no-mistake-eu-copyright-1005349312.story

http://www.nytimes.com/2011/09/13/business/global/eu-extends-royalty-protection-to-music-performers-and-producers.html?_r=1

http://www.wired.co.uk/news/archive/2011-09/08/eu-copyright-extension

http://www.ostran.se/kultur_noeje/upphovsraetten_foerlaengs_till_70_aar

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1542053/rdquoFullstandigt-orimligt-beslutrdquo.html