6 september 2011

ORGANISATION Öppet brev till Annie Lööf

Annie Lööf, favorit att bli ny ledare för Centerpartiet, har öppet deklarerat att hon vill tillåta fildelning för privat bruk. Jan Granvik på Musikerförbundet, Alfon Karabuda på SKAP och Anna Carlsson på Teaterförbundet, har bemött Lööf i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Hon bortser därmed från att kulturskapare måste ha rätten till sitt eget arbete för att kunna ta betalt för det”, skrivs det bland annat i debattinlägget.
Det var i Aktuellt den 31 augusti som Annie Lööf sa att hon vill ”öka friheten på internet” genom att göra den fildelning som idag är illegal ”laglig för privat bruk”. Detta trots att Lööf samtidigt hävdar att äganderätten också ska gälla på internet.

Även operasångaren Rickard Söderberg ber i ett öppet brev till Annie Lööf på sin blogg www.rickardsoderberg.se om en tydligare förklaring till var Lööf står i frågan om illegal nerladdning.

-Jag hoppas på ett ärligt och rakt svar, bland annat undrar jag hur hennes lagförslag ser ut när hon säger sig både vilja tillåta illegal nedladdning av upphovsrätts skyddat material och verka för att skydda upphovspersonernas rätt, skriver Söderberg.

Lars Nylin

Länk till Debattinlägget:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/annie-loof-sanker-kulturskaparna_6437092.svd