1 september 2011

MELODIFESTIVALEN 2012 Tävlingsstäderna klara – nya regler för Webbjokern

Namnen på de städer som blir värdar för de totalt sex tävlingstillfällena i Melodifestivalen 2012 är nu klara. Samtidigt med detta meddelade Sveriges Television idag att Webbjokern har fått nya regler.
– Det framfördes kritik förra året som vi lyssnade på och har tagit lärdom av, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2012.

Nästa år blir det i tur och ordning Växjö, Göteborg, Leksand, Malmö, Nyköping och Stockholm som får besök av Melodifestivalen 2012. Växjö har gjort det två gånger tidigare (2002, 2005), Göteborg nio gånger (2003-2011), Leksand två gånger (2006, 2009), Malmö fyra gånger (2004, 2009, 2010, 2011), Nyköping en gång (2007) och i Stockholm har finalen sänts sedan 2002, det vill säga tio gånger.

– Vi är mycket glada över att få återvända till de här orterna och arenorna, kommenterar Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2012.

– De är rutinerade arrangörer som är skickliga på att arrangera stora evenemang. Tillsammans med dem ska vi göra allt vi kan för att varje vecka ska bli en fest för alla på plats och givetvis i tv-rutan.

Fram t.o.m. 20 september är låtskrivare välkomna att ladda upp ljudfiler på svt.se/melodifestivalen.

Låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk skall anmäla sig till Webbjokertävlingen, som jämfört med i fjol är något förändrad. I år ska ingen video medfölja tävlingsbidragen, utan låtarna tävlar i form av ljudfiler. Webbjokern blir en miniversion av den stora Melodifestivalen med deltävlingar och final på svt.se, samt en vinnare istället för två. En viktig detalj är att man till skillnad från förra året kan man endast rösta en gång per telefonnummer.

– Vi utvecklar alla tävlingar hela tiden, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2012. Det framfördes kritik förra året som vi lyssnade på och har tagit lärdom av.

– Tanken är att det ska bli tydligare nu när tävlingen får en vinnare. Det går också bara att rösta en gång per telefonnummer. Den som flest tycker är bra ska gå vidare och inte den som har skaffat flest kompisar.

De tävlande bidragen i Webbjokern skickas in som ljudfiler på svt.se/melodifestivalen senast den 20 september klockan 23.59.59. 21-30 september granskar SVT bidragen och utser 32 stycken som går vidare till den offentliga tävlingen.

3 oktober presenteras startfältet i deltävling 1. 10 oktober röstar allmänheten fram en finalist. Röstningen sker via SMS med en röst per telefonnummer. Ytterligare en finalist utses av SVT. Samma dag presenteras påföljande veckas startfält, som sedan tävlar vid samma tid nästa måndag.

31 oktober är alla finalens 8 bidrag utsedda, med de 4 bidrag som folket röstat fram och de 4 som SVT utsett. I finalen, som preliminärt avgörs måndagen den 7 november, är det enbart folket som röstar.

Vid SVT:s bedömning av bidragen är det inte minst det unika som avgör, både i urvalet av de 32 låtar som offentliggörs och de 4 som sedan väljs ut till finalen.

– Det ska inte bara vara en bra låt, utan vi tar fasta på det unika tilltalet. Senare i tävlingen kommer folket förmodligen att rösta på det som känns direkt, medan vi även i valet av våra fyra Webbjokerfinalister tittar mer på det personliga och unika tilltalet, säger Christer Björkman.

I Webbjokern tävlar bidrag där ingen av låtskrivarna har haft eller kommer att ha något musikverk utgivet till försäljning i Sverige eller utomlands på fonogram eller digitalt före den 1 oktober 2011. SVT förbehåller sig rätten att utse artisten som framför vinnarlåten i Melodifestivalen 2012.

För ytterligare information om reglerna: svt.se/melodifestivalen

Claes Olson

MELODIFESTIVALEN 2012
4/2 Deltävling 1, Växjö
11/2 Deltävling 2, Göteborg
18/2 Deltävling 3, Leksand
25/2 Deltävling 4, Malmö
3/3 Andra chansen, Nyköping
10/3 Final, Stockholm