18 augusti 2011

WOMEX 2011 Tre svenska akter i showcase-programmet

Tre svenska akter har fått plats i showcase-programmet på världsmusikmässan WOMEX som i år arrangeras i Köpenhamn i oktober. Medverkar gör Hazelius Hedin [MTA], Sousou & Maher Cissoko [Ajabu!] samt svensk-ryska Jelena Jakubovitch [Ajabu!].

Duon Hazelius Hedin består av två av Sveriges mest etablerade folkmusiker. I våras presenterades man sig med albumet Om du ville Människa heta [Amigo / Cosmos / Playground]. Jelena Jakubovitch har i år uppmärksammats för sina rysk-romerska sånger på albumet Burn Burn Gypsy Love [Ajabu!). Sousou & Maher Cissoko släpper i september sitt andra album Stockholm-Dakar [Ajabu!)] som uppföljare till sitt hyllade debutalbum Adouna, för vilket duon 2010 tilldelades utmärkelsen Årets Nykomling på den svenska folk- och världsmusikgalan samt nominerades till priset som Årets Grupp.

– Årets urval av svenska artister på WOMEX innebär ett genombrott för det ambitiöst satsande skivbolaget Ajabu! i Malmö som även driver en egen agenturverksamhet, konstaterar Hans Hjorth, projektledare för Sweden@WOMEX 2011. Det befäster samtidigt bilden av MTA Production AB som ett produktionsbolag som medvetet satsar på att utveckla sina artister också för den internationella marknaden.

Ungefär 2 500 branschrepresentanter och delegater från hela världen samlas årligen på den stora folk- och världsmusikmässan WOMEX. Enligt Hans Hjorth är showcase-programmet det stora dragplåstret för många.

– I år är förutsättningarna exceptionella, menar han. Samtliga konserter kommer att arrangeras i den Danska Radions nya lokaler, den så kallade DR Byen, med högklassig akustik och den senaste teknologin på plats.

WOMEX 2011 arrangeras i Köpenhamn 26-29 oktober.

Claes Olson