18 augusti 2011

Emil Jensen tilldelas Gustaf Fröding-stipendiet

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2011 har tilldelats artisten och poeten Emil Jensen [Adrian Recordings]. Lyrikpriset på 25 000 kronor delas i år ut för nittonde gången och bland tidigare pristagare återfinns namn som Tomas Tranströmer, Lars Forssell, Barbro Lindgren, Bengt Emil Johnson, Kristina Lugn och Lina Ekdahl.

Emil Jensen, som under sommaren har turnerat runt om i landet, tar den här helgen emot priset i samband med sin föreställning Livs levande på Café August i Karlstad fredag kväll.

Gustaf Fröding-sällskapets motivering: ”Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid .”

Videon till Emi Jensens senaste singel Bedrägeri kan den här veckan ses här på www.musikindstrin.se under vinjetten KLIPPET.

Claes Olson