16 augusti 2011

notiser

Nyheter bl.a. om att hårdrockbolaget Century Media valt att plocka bort sin musik från Spotify…

Spotify har lyckats få 1,4 miljoner användare i USA sedan lanseringen för några veckor sedan. Av användarna har för närvarande 175 000 premiumabonnemang, d.v.s. 12,5 procent av de amerikanska Spotifyanvändarna. Motsvarande siffra för den europeiska marknaden är 15 procent. Detta kan t.ex. jämföras med Spotifys största konkurrent på den amerikanska marknaden – den tio år gamla streamingtjänsten Rhapsody – som nyligen gick ut med att de hade passerat 800 000 betalande prenumeranter. Spotify själva är mycket nöjda med hur användarna tagit emot tjänsten i USA. Samtidigt rapporter Dagens Media att Spotify Sweden kommer att göra en vinst på 9,3 miljoner kronor för perioden 1 augusti 2009 – 31 december 2010. Omsättningen var 87 miljoner kronor under perioden.

Metalbolaget Century Media har valt att plocka ner sin katalog från Spotify. Anledningen till detta är missnöje med de ersättningsnivåer som bolaget har fått från Spotify. Enligt Century Media väger inte ersättningarna upp den minskade skivförsäljning som bolaget hävdar att Spotify har bidragit till.

Downloadshopen 7digital har öppnat en ny sektion dedikerad till filformatet FLAC. FLAC är ett s.k. lossless format, som inte komprimera ljudet destruktivt utan endast tar bort data som är redundant, d.v.s. liknade mer komprimeringsformatet zip. Därmed har de audiofiler som inte tål MP3:or fått ett bättre alternativ. Bland annat kommer 7digital att exklusivt släppa Radioheads The King Of Limbs som 24-bit FLAC.

ConcertCrowd är en ny Facebook-app som nyligen lanserades. Baserat på vilken musik du har angett att du gillar, samt dina vänners smak, får du rekommendationer om vilka spelningar du bör gå på. Dessutom kan du se dina favoritartisters kommande spelningar samt nyligen tillagda spelningar.

Den abonnemangsbaserade streamingtjänsten Rdio, som utvecklats av Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis, har nyligen släppts som iPad-app. Tjänsten kan för närvarande enbart användas i USA och Kanada.

Den amerikanska lågpriskedjan Walmart var tidigt ute på downloadsidan då de 2003 lanserade sin egen shop med målet att konkurrera mot bland andra iTunes genom lägre priser. En satsning som inte verkar ha gått tillräckligt bra, den 29 augusti lägger Walmart ner sin shop.

Re-Vinyl är en kommande mobil plattform som låter artister distribuera sin musik på ett helt nytt sätt via appar. Re-Vinyl kommer att binda ihop musik, videos, booklets, artistbiografier och skivomslag. På så vis hoppas det Los Angeles-baserade företaget bakom plattformen skapa en helt ny form av musikupplevelse via iPads. Re-Vinyl hoppas även kunna öppna vägar för artister att hitta företag som vill sponsra dem.

Europakommissionen och licenstagare har lobbat för att förlag och andra rättighetsinnehavare ska underlätta för europeiska onlinetjänster genom att låta en enda rättighetsorganisation sköta licensieringen av deras material för samtliga marknader inom EU. Och allt fler förlag och skivbolag hittar nu paneuropeiska lösningar. Förlaget IMAGEM meddelade t.ex. nyligen att man från och med 1 januari 2012 kommer låta brittiska PRS och holländska BUMA/STEMRA sköta licensieringen av IMAGEM:s katalog.

Daniel Johansson