28 juni 2011

X5 Music startar ny dance/club-etikett

X5 Music har i samarbete med Calle Dernulf på P3 Dans startat en ny label med fokus på dance/club-samlingar. Labeln kommer att licensiera material från andra bolag och sammanställa digitala samlingar för den internationella marknaden. Dern här veckan släpps den första volymen: Swedish House Trax vol. 1.

– Vi tror att detta är en genre som passar den digitala musikvärlden och dess konsumenter, säger Daniel Bäckström – en av X5 Musics grundare och bolagets kreativ chef.

– Vår första produkt har också syftet att visa omvärlden vad vi kan uppbringa på club-scenen här i Sverige. Våra stora och välkända dj’s finns med, men också den nya generationen. Dans och klubbmusiken är något som vi länge velat arbeta med, och när möjligheten att få samarbeta med Calle Dernulf infann sig, nappade vi direkt.

Samlingen Swedish House Trax vol. 1 innehåller aktuella spår från svenska housescenen, med såväl etablerade DJ:s och artister som Axwell, Pryda och Avicii som nya lovande svenska talanger som t.ex Nause och Rebecca & Fiona.

– Det ska bli spännande att se vad vi kan göra tillsammans, säger Calle Dernulf. Nu när dansmusiken är större än någonsin så vill jag självklart se till att sprida den svenska scenens både kända och okända talanger. Den första samlingen tar avstamp i det kommersiella soundet och där finns både välbekanta namn och sådana som är på gång och kommer dominera scenen om några år

X5 Music har de senaste åren haft stora framgångar med sina skräddarsydda digitala samlingar och bolaget har haft ett flertal ettor på Billboards listor i USA genom endast digital försäljning.

Claes Olson