14 juni 2011

ORGANISATION New Music Xperience – musikmanifestation i Almedalen

På initiativ av Martin Q Larsson – ordförande i Föreningen Svenska Tonsättare (FST) – arrangerar FST i samarbete med Sveriges Kompositörer Av Populärmusik (SKAP), Musikalliansen och Musikcentrum i sommar musikmanifestationen New Music Xperience i samband med Almedalsveckan i Visby.

Syftet med New Music Xperience är att genom personliga möten ge politiker och opinionsbildare en egen erfarenhet och upplevelse av den nya svenska musiken. Programmet innehåller såväl seminarier, workshops och samtal om musikens värde, potential och framtid som konserter.

– De flesta är överens om att musiken är viktig och nödvändig men alla har kanske inte ställt sig frågan varför, säger Martin Q Larsson, ordförande i FST och initiativtagare till New Music Xperience. I seminarier och workshops ger vi svar utifrån ett personligt, kulturellt och samhällsekonomiskt perspektiv.

Under New Music Xperience presenteras en uppdaterad bild av dagens svenska musikliv. Flera nya rön presenteras, bland annat Musikcentrums och Musikalliansens nya undersökning om musiklivets ekosystem.

I seminarierna kommer bland annat sambandet mellan upphovsrätt och yttrandefrihet, genrernas oväntade bortgång, den svenska musikmodellens internationella potential, det digitala samhället och ersättningsmodeller, frilansmusikens villkor och vad som kan göras för att förstärka dessa, samt viljan att betala för kultur att diskuteras.

Medverkar gör bland andra Stina Westerberg (generaldirektör, Statens musikverk), Elisabet Widlund (vd, Musiksverige), John Groves (Sound Branding-expert), professor Jan Rosén, kulturekonomen Tobias Nielsén och ljudkonstnären Ann Rosén.

I liveprogrammet medverkar Midaircondo feat. Michala Østergaard-Nielsen, Amazonas, Pascal, There are no more four seasons, Syntjuntan och Trio Ek/Janson/Svensdotter, som även kommer att finnas på plats för att träffa politikerna.

New Music Xperience arrangeras i Tonsättarnas hus, Visby 3-7 juli 2011.

Claes Olson