7 juni 2011

4 SNABBA med bokförläggare Marie Ledin

Marie Ledin driver inte bara Polarpriset. Hon är också inblandad i bokförlaget Anderson Pocket, som i dagarna slår till med tre titlar – varav två har stark musikanknytning. MI ryckte givetvis ut med en 4 SNABBA.

Anderson Pocket ger ut tre titlar på kort tid, kommer utgivningen vara så här flitig i fortsättningen?
– Nej, det kommer den inte att vara. Men nu kommer samtidigt två storpocket, båda med musikalisk anknytning; Bengt Palmers musikaliska och filmiska minnen i Slumpens skördar respektive Gunnar Nordström Jakten på Sgt Pepper. Karin Alvtegen kommer i ?vanlig” pocket med sin senaste bok En sannolik historia.

Vad har du själv för litteratursmak, vilken skulle vara drömförfattaren att ge ut? Eller drömboken…
– Parfymen av Patrick Süskind är en av mina favoriter, Igelkottens elegans av Mariel Barbery gillade jag mycket också. Jag läser alla möjliga typer av böcker, från deckare till biografier och romaner.

Hur känns det inför Polarpriset, hur har reaktionerna varit på årets vinnare Patti Smith och Kronoskvartetten?
– Det känns fantastiskt kul med årets Polarpristagare. Patti Smith är ju en förebild för väldigt många i kvinnor, som människa, som artist, som författare och poet. När Patti Smith på albumet Horses klädde sig i vit skjorta, svart slips med kavajen slängd över axeln blev hon också en modeikon. Smith står för så mycket, både artistiskt och mänskligt. Hon är en kvinnlig förebild för så otroligt många, så det är väldigt kul att hon kommer till Stockholm och tar emot Polarpriset.

– Kronos har arbetat mycket för ett politiskt ställningstagande, allt från anti-krig till en samarbete med musiker från hela världen. Det är spännande och intressant. De har också startat en fond för unga tonsättare som de hjälper med att framföra sina nyskrivna stycken. De är genreöverskridande i alla bemärkelser. Och att se deras framträdande när de spelar på ?staket” är häftigt och känns alldeles nytt och fräscht.

Har du utöver priset något på gång i musikindustrin?
– Nej, inte förutom att jag går på konserter ganska ofta. Såg Sade när hon var här, en konsert jag kommer leva länge på. Så lyssnar jag naturligtvis på musik, Satan i gatan med Veronica Maggio gillar jag mycket just nu…

Lars Nylin