6 juni 2011

Nordiska rådets musikpris till Mats Gustafsson

Saxofonisten Mats Gustafsson har länge varit ett internationellt namn inom improvisationsmusiken. Nu har han hedrats med Nordiska rådets prestigefyllda musikpris 2011. Priset är 350 000 danska kronor.

Bedömningskommittén motiverar valet så här:

"Mats Gustafsson har under drygt två decennier varit ett av de stora namnen inom improvisationsmusiken. Med sitt nyskapande saxofonspel spränger han konstant ramarna för de musikaliska genrer vi har behov att tilldela musik som vi inte har mött förut.

Oavsett om han arbetar i Peter Brötzmann Chicago Tennets avantgardistiska världar eller i den mer punkorienterade trion The Thing är Mats tillstädes med ett kompromisslöst uttryck, total närvaro, drabbande energi och stor lyhördhet mot sina medmusikanter.

Mats inte bara förnyar saxofonspelet, han återuppfinner det och skapar nya världar av musik mellan tonerna och bortom bruset. Mats konsertverksamhet är lika omfattande och oöverskådlig som hans digra skivproduktion med över 200 titlar. Vi anbefaller er att öppna hjärtat och hänryckas av Mats Gustafssons musikaliska universum.”

Temat för Nordiska rådets musikpris 2011 är:

"En enskild musiker (instrumentalist eller vokalist), som har åstadkommit förnyelse inom musiken med improvisation som bärande inslag, och vars insats är medskapande och viktig för formen, klangen och sammanhanget i det musikaliska uttrycket. Den nominerade ska ha varit synlig på den nordiska eller internationella scenen under det senaste året (2010)."

Nordiska rådets musikpris är på 350 000 danska kronor. Priset överlämnas till Mats Gustafsson under Nordiska rådets session i Köpenhamn i början av november.

Lars Nylin