1 juni 2011

ORGANISATION Äntligen ny styrelse för SAMI

Vinterns och vårens häftiga diskussion kring SAMI fick på tisdagen åtminstone ett tillfälligt slut. När organisationen fortsatte sin ajournerade föreningsstämma på Nalen i Stockholm klubbades en ny styrelse. Denna ska tillsätta en ”sanningskommission” för att se över de omdiskuterade turerna kring f.d. VD Hans Lindström.

Som MI rapporterat uppstod det en häftig debatt inom musikernas intresseorganisation SAMI när styrelsen i december 2010 beslutade att göra en förlikning med organisationens förre VD Hans Lindström. Beslutet blottade även spänningar inom en organisation som historiskt drivits av fackförbund, men där majoriteten av intäkterna numera kommer från icke organiserade pop- och rockmusiker.

Föreningsstämman för två veckor sedan fick ajourneras och först på tisdagskvällen klubbades en ny styrelse. Denna kommer senare att tillsätta en ”sanningskommission” som ska se över Lindströmaffären – som en del hävdar har kostat musikerna 300 miljoner kronor. Processen kommer att övervakas av en särskild arbetsgrupp.

I en grupp på Facebook, ”Red ut SAMI-härvan”, har under det första halvåret först en häftig diskussion mellan i dag 1200 gruppmedlemmar. En av dem, sångerskan Maria Blom, uttryckte troligen mångas åsikt när hon efter gårdagens stämma önskade från sanningskommissionen:

"Vi vill ha korten på bordet. Och vi vill inte se att någon stryker streck eller vänder blad. Sådana yttranden skapar bara misstanke om att det finns mer man vill gömma eller dölja. Det förflutna tar vi med oss in i framtiden och lär oss av!"

MI återkommer med detaljer om namnen i styrelse och de olika arbetsgrupperna.

Lars Nylin