31 maj 2011

Gazell Music tillbaka i rollen som sub-förläggare

Efter likvidationen och de många rättsliga turerna kring Bonnier Music Publishing är nu Gazell Music tillbaka som sub-förläggare åt ett flertal utländska musikförlag.
– Många av våra gamla utländska förbindelser har kontaktat oss för att påbörja ett nytt samarbete, kommenterar Gazell Musics ägare Dag Häggqvist. Det är något vi varken kan eller vill missa.

När Bonnier Music Publishing AB startades med Lasse Wiggman som chef träffade Gazell Music AB en överenskommelse med Bonnierkoncernens musikbolag som innebar att de flesta av de många internationella musikförlag som då representerades av Gazell överläts till Bonniers musikförlag. Efter försäljningen av Bonnier Music Publishing till en grupp utländska ägare är musikförlaget sedan en längre tid tillbaka nu i likvidation och föremål för olika rättsliga processer.

Detta har lett till att en rad utländska musikförlag nu har återvänt till Gazell. Bland förlagen återfinns bl.a. amerikanska Barton, Gopam och Shelby Singleton, engelska Plangent Visions, Rock, Purple, British Lion, Catalyst och Eaton samt franska Bleu Blanc Rouge, Métisse och Zagora.

Sedan tidigare representerar Gazell Music även en lång rad andra utländska originalförlag. Förutom sin egen katalog (med bl.a. Astrid Lindgrens och Georg Riedels Emil i Lönneberga-melodier) har Gazell dessutom co-förlag med bl.a. Peps Persson, Peter Carlsson & Blå Grodorna och Jerry Williams.

– Några av mina gamla förläggarkollegor som Jean Kluger och Peter Knight Jr. har liksom jag varit på alla MIDEM sedan starten så det är jättekul att vi nu också upprätthåller våra affärskontakter, säger Dag Häggqvist.

Efter förhandlingar mellan Dag Häggqvist och Hans Desmond har Gazell Music nyligen inlett ett samarbete med Scandinavian Songs, som med sitt nya uppdaterade avräkningssystem kommer att bistå Gazell med en komplett royaltyhantering.

Rune Öfwerman, är ansvarig för det dagliga arbetet med musikförlagets verksamhet i den gamla AGA-fabriken på Lidingö, summerar nystarten med ett klassiskt Kalle Sändare-citat:

– Väggen är klar!

Claes Olson