31 maj 2011

Notiser

Nyheter om bland annat tillslaget mot fildelningssajten XNT.nu och Apples fortsatta satsning på molntjänsten iCloud…

Efter anmälan från Svenska Antipiratbyrån grep polisen i veckan två män i 20-årsåldern – en i Borlänge och en i Stockholm. Bägge männen är nu släppta, men misstankar om brott mot upphovsrättslagen kvarstår. Gripandet skedde efter att tysk polis slagit till mot fildelningssajten XNT.nu – en sajt med 15 000 medlemmar och närmare 30 000 torrenter. Polisen utesluter inte att fler svenskar kan vara inblandade, men i dagsläget är det inte aktuellt med nya gripanden.

Som vi tidigare nämnt ryktas det om att Apple håller på att förbereda lanseringen av en molntjänst – iCloud. Att det rör sig om en ny streamingtjänst för musik börjar framstå som allt mer realistiskt. Efter att ha tecknat avtal med Warner Music skrev Apple i förra veckan ett avtal med EMI och enligt nyhetstjänsten Bloomberg ska även Sony Music vara klara för tjänsten. Därmed återstår endast Universal av majorbolagen. Om planerna går i lås skulle iCloud kunna lanseras redan 6 juni, uppger Bloomberg. Samtidigt påpekar Digital Music News att Apple hittills inte har några ingångna avtal med independentbolag gällande iCloud. Däremot ska diskussioner pågå med indiebolagens samarbetsorgan Merlin.

Amerikanska Music Mastermind har fått in 10,8 nya miljoner dollar i riskkapital. Företaget har de senaste tre åren jobbat med att utveckla den molnbaserade tjänsten SoundBetter, en form av onlineinspelningsstudio som gör det möjligt för användarna att skapa musik på nätet i studiokvalité.

Den amerikanska prenumerationstjänsten eMusic har skrivit avtal med EMI. Därmed kan eMusic numera erbjuda musik från samtliga fyra majorbolag. Till en början tillåts eMusic endast att tillhandahålla den del av EMI:s katalog som är över ett år gammal.

Enligt en Sifoundersökning används Spotify av nästan hälften av alla unga svenskar. Undersökningen, som gjordes med ett urval av 1 400 personer, använder 22% av svenskarna Spotify. I ålderskategorin under 35 år uppgick användandet till 46%.

TuneSat har fått in 6 miljoner dollar i ny riskkapitalfinansiering. TuneSats produkt används för att automatiskt upptäcka och rapportera när deras klienters musik används på TV eller på internet.

RIAA har, via domstol, krävt att Box.net ska lämna ut uppgifter om en mindre mängd användare som ska ha använt tjänsten för illegal fildelning. Box.net, som är en amerikansk tjänst för att lagra och skicka filer på nätet, har överklagat.

Den digitala rättighetsagenturen Merlin har publicerat en rapport som visar att independentbolagen klarar sig bättre online än i de fysiska butikerna. På den amerikanska albummarknaden hade independentbolagen 57% högre marknadsandel digitalt jämfört med fysiskt.

Streamingtjänsten Grooveshark har inlett ett samarbete med det amerikanska merchandiseföretaget Tunipop. Samarbetet syftar till att i realtid erbjuda användarna direktköp av merchandise från de artister som de för tillfället lyssnar på.

WiMP blev den första musikstreamingtjänsten som släppte en dedikerad specialversion till en läsplatta. I iPad-versionen av WiMP lyfts förutom tjänstens musikkatalog, det redaktionella innehållet samt möjligheter att upptäcka ny musik fram.

En ny och uppdaterad upphovsrättslagstiftning diskuteras nu i Norge. Enligt ett lagförslag ska det bli enklare för rättighetsägare att få ut namn och kontaktuppgifter till misstänkta fildelare, liknande IPRED-direktivet som ju inte gäller för Norge som inte är med i EU. Enligt lagförslaget ska det bli möjligt att kräva av internetoperatörerna att de blockerar trafik till vissa upphovsrättskränkande sajter. Förslaget ligger ute på remiss.

MI har tidigare rapporterat om konflikten mellan Eminem och Universal gällande nivån på downloadintäkter, där FBT Productions menat att downloads är att betrakta som licensiering snarare än exemplarförsäljning. Nu stämmer en rad andra amerikanska artister med pre-internetavtal sina skivbolag på samma grund. Bland dessa artister återfinns Rob Zombie, Whitesnake samt Rick James dödsbo.

Det är nu möjligt att sälja downloads via streamingtjänsten SoundCloud. Priset per låt blir 99 cent och betalningen sker via PayPal. Artister och skivbolag kan själva integrera den nya säljlösningen med sina SoundCloudspelare.

Napster släppte nyligen en app till smartphones. Därmed kan även Napsteranvändarna streama sin musik via mobilen. För att använda den nya appen krävs den nya, dyrare abonnemangsformen Napster Unlimited plus Mobile.

Nätjätten Amazon fick stora problem med sina servrar då de under en amerikansk endagskampanj nyligen erbjöd hela Lady Gagas senaste album som download för endast 99 cent. Den plötsliga trafikökningen till Amazons mp3-shop gjorde att nedladdningarna blev slöa och i somliga fall inte fungerade alls. Amazon valde i det läget att kompensera genom att förlänga erbjudandet med ytterligare en dag. Amazons strategi att använda lockvaror som ligger långt under deras eget inköpspris för att lansera nya tjänster och öka på sin kundstock, har fått en hel del kritik. Bland annat har aktörer inom den amerikanska skivindustrin hävdat att det devalverar värdet på musik som vara.

Lars Nylin