17 maj 2011

4 SNABBA med framtidsspanande Esbjörn Mårtensson

I förra veckan arrangerades inom ramen för Creators Network en framtidsspaning om den digitala musikens utveckling. MI var på plats och bad efteråt Esbjörn Mårtenssom hos Creators Network om hans recension av spanandet.

Bakom framtidsspaningen på Hässelby Slott i Stockholm låg organisationerna Musiksverige, SKAP, Svensk musik och FST. Det hela arrangerades inom ramen för samarbetet Creators Network. Förutom företrädare för musikorganisationer, musikbolag och artister gästades heldagsspanandet av Henrik Hansson, politiskt sakkunig och IT-minister Anna-Karin Hatt. Hansson berättade bland annat om EU-initaitivet Digital Agenda och vad det innebär för Sverige.

Esbjörn Mårtensson, projektledare hos Creators Network, var spaningsansvarig hos de arrangerande organisationerna. MI tog honom efteråt åt sidan för en 4 SNABBA.

Vilket är din spontana recension av framtidsspaningen?

– Det blev en dag av starka engagerade åsikter och ett mycket bra forum för
konstruktiva samtal om hur mer svensk musik ska nå lyssnarna digitalt.

– Framtidsspaningen resulterade i konkreta resultat – en lista på 20 råd till musikbranschen för att snabba på utvecklingen mot mer och bättre distribution av digital musik. Branschens gemensamma intresseorganisation Musiksverige har fått listan och ska nu arbeta vidare för att förverkliga så många av råden som möjligt.

Hur ni hade resonerat om vilka som bjöds in?

– Vi sökte bredd, spetskompetens och nyfikenhet – däribland en hel del unga entreprenörer inom digital musikdistribution och nytänkare inom musikbranschen där olika åsikter och bakgrund fick möjlighet att mötas.
Berätta lite för MI:s läsare om Creators Network!

– Creators Network är ett samarbete mellan FST, SKAP, Svensk Musik och Musiksverige som ska underlätta för kreatörer inom musik, teknik och affärslösningar att finna en plats för en öppet och livligt samtal som fokuserar på lösningar. Deltagarna ska finna inspiration att ta vidare i arbetet med att distribuera och marknadsföra svensk musik. FST, SKAP, Svensk Musik och Musiksverige ska få olika åsikter och konkreta råd om framtidens musikdistribution.

Om jag ber dig välja vilken framtidsspaning som du personligen tyckte
var mest intressant, vilken blir det?

– Alla framtidsspaningar var intressanta på sitt sätt. Det mest slående var att det fanns ett sådant engagemang och en sådan kreativitet bland musiker och tekniska innovatörer – deras gemensamma kreativitet kommer tillsammans att fortsätta hålla svensk musik och svensk musikexport på en hög nivå. FST, SKAP, Svensk Musik och Musiksverige kommer att fortsätta att driva på den digitala utvecklingen så att mer svensk musik kan nå lyssnarna.

Lars Nylin