5 maj 2011

4 SNABBA med Stefan Dimle på Mellotronen

Stefan Dimle håller den svenska fanan högt för de flesta former av de genrer som rubriceras som ”prog” och i viss mån ”progg”. Tidigare i veckan rekonstruerade han Pink Floyds Stockholmskonsert 1967. Närmast väntar utgivning av nytt album med genrelegenderna Trettioåriga Kriget.

I många år var butiken Mellotronen i Gamla Stan i Stockholm svenskt epicenter för det eviga – tycks det – intresset för rockgenrer som genom året rubricerats som symfonisk rock, jazzfusion, kraut och även det engelska begreppet ”prog.”
Butiken finns inte längre, men Mellotronens ägare Stefan Dimle håller fanan högt med skivutgivning och konserter. Tidigare i veckan arrangerade Mellotronen under vinjetten MelloClub en utsåld ”rekonstruktion” av Pink Floyds spelning på klubben Gyllene Cirkeln i Stockholm 1967.

Tillställningen baserade sig i en länge undangömd inspelning av konserten. För att säkerställa autenciteten hade man också låtit installera dockor föreställande Pink Floyd-uppsättningen den gången. Inspelningen 1967 gjordes av Anders Lind, som senare var med och startade skivbolaget Silence. Lind har enligt ryktet även inspelningar med Jimi Hendrix ihop med svenska Hansson & Karlsson. Om det stämmer kan man kanske hoppas på en framtida rekonstruktion med åtminstone Janne ”Loffe” Carlsson närvarande?

På skivfronten är Mellotronen närmast aktuella med ett album från Trettioåriga Kriget. Bandet från Gustavsberg utanför Stockholm var på 1970-talet stilbildande på den svenska prog-scenen – parallellt med att musikrörelsens proggmusik komplicerade genrebegreppen. Trettioåriga Kriget är, mycket med Dimles hjälp, nu tillbaka på scenen.

MI ringde Stefan Dimle för en 4 SNABBA.

Vilka är intrycken av Pink Floyd-tillställningen så här några dagar efteråt?

– Alla verkade nöjda. Som jag förstod av Dan Backmans Roger Waters-recension i Svenska Dagbladet så hade han större behållning av vårt lilla spektakel i tisdags. Även om det var världspremiär för uppspelandet av den enda kompletta Pink Floyd-konserten från 1967 så får jag inte glömma att nämna coverbandet Lost In Rick Wright´s Wardrobe som frälste Floydianerna med sina charmiga versioner av de 44 år gamla Floydlåtarna.

Har Mellotronen på gång några liknande tillställningar?

– Det vore kul att göra samma sak med Jimi Hendrix och Hansson & Karlsson.

Berätta om Trettioåriga Krigets nya album och deras MelloClub-medverkan i september.

– Plattan Efter Efter som precis släppts är Krigets tredje studioplatta sedan återföreningen. När jag gav ut Krigets originalplattor på CD krävde jag av medlemmarna att de måste uppträda på mina releasepartyn. Nytändningen blev total och Kriget har sedan dess spelat i USA, Kanada Japan, Mexiko, Brasilien och i de flesta Europeiska länder. Höstens tillställning på Gyllene Cirkeln blir första och enda gången som Kriget framför hela sin debutplatta från 1974, samt nya plattan Efter Efter. De kommer även köra ett tredje Best of-set. Allt sammanfaller med Mellotronens 25-års jubileum.

Vad har du mer på gång just nu? Blir det exempelvis någon ny butik?

– Ingen butik på gång men så småningom en hemsida som kommer kallas www.mellojazz.se. Jag är en Gyllene Cirkeln-fantast och är enig med alla som håller Cirkeln som en av "the big five" av legendariska jazzklubbar tillsammans med Ronnie Scotts (London), Blue Note (Paris), Montmartre (Köpenhamn) och Village Vanguard (New York). Har just nu ett arkiv på ca 5000 fotografier från Gyllene Cirkeln. Dessa kommer att publiceras via den nya hemsidan och i princip samtliga foton är unika och hittills aldrig publicerade. Det finns också planer på en 3:e MELLOBOAT och den här gången bryter jag ny mark och det bär av till Riga. Arbetsnamnet är Rockin’ with Riga.

Lars Nylin

Stefan Dimle och "Syd Barret"