3 maj 2011

Polar Music Prize till Patti Smith och Kronos

2011 års Polarpris tilldelas Patti Smith och The Kronos Quartet. Priset delas ut 30 augusti.

Juryns prismotivering för Kronos Quartet lyder:

"Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. I snart 40 år har Kronos Quartet revolutionerat stråkkvartettens möjligheter, både vad det gäller stil och innehåll. Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violiner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar."

Prismotivering för Patti Smith:

"Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock’n’roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock’n’roll.
Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power."

Till tidningen Sydsvenskan säger Marie Ledin på Polarpriset om Patti Smiths reaktion:

– Hon är otroligt glad, och sa att hon är en stor beundrare av Stikkan Anderson. Hon kommer till Stockholm och gör allt vi ber om, det har jag inte varit med om tidigare. Det var väldigt kul att prata med henne.

Tidningen skriver att Ledin fått tag på Smith i Spanien, där den amerikanska sångerskan just nu befinner sig på sin Europaturné.

Kung Carl XVI Gustaf delar ut priset, som uppgår till 1 miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdagen den 30 augusti i Stockholms Konserthus. Efter prisutdelningen följer en bankett i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

För nionde året i rad sänds utdelningen av Polar Music Prize i TV4, liksom förra året i direktsändning från prisceremonin. Senare på kvällen sänds ett sammandrag från ceremoni och bankett.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson. Stig Anderson var förläggare, textförfattare samt manager för ABBA och hade en nyckelroll i bandets fantastiska framgångar. Prisets namn är hämtat från Stig Andersons lika legendariska skivbolag, Polar Music.

Polar Music Prize är ett internationellt musikpris som delas ut till individer, grupper och institutioner som ett bevis på exceptionella bedrifter som utförts inom skapandet och framskridandet av musik.

Polar Music Prize belönar två pristagare för att fira musik i alla dess olika former samt för att betona den ursprungliga intentionen med priset; att bryta ner musikaliska barriärer genom att föra samman människor från olika delar av musikvärlden.

Styrelsen för Polar Music Prize består av representanter från familjen Anderson, SKAP och STIM. Uppgiften att granska priskandidater samt att välja slutgiltiga pristagare tillfaller Prisnämnden för Polar Music Prize. Denna består av internationellt kända artister och musiker samt andra nyckelpersoner inom den svenska musikindustrin.

Lars Nylin

Länkar till tillkännagivandet:

http://www.youtube.com/watch?v=aEOI5Lt26MQ

http://www.youtube.com/watch?v=2B4mgYW2jtA&feature=player_embedded

(Foto ovan t.h. The Kronos Quartet : Jeppe Gudmundsen-Holmgreen)