28 april 2011

STIM stämmer Sweden Rock Festival AB

STIM har idag skickat in en stämningsansökan till tingsrätten i Blekinge.
– Trots rekordvinster för Sweden Rock har personerna bakom festivalen hårdnackat vägrat att göra rätt för sig i förhållande till låtskrivarna, menar Peter Englund, chef Försäljning och marknad på STIM.

Sweden Rock – som i sommar arrangeras med bl.a Ozzy Osbourne, Judas Priest och Whitesnake i Sölvesborg 8-11 juni – är sedan flera år tillbaka etablerad som en av Nordens största rockfestivaler. Enligt STIM omsätter Sweden Rock Festival AB årligen drygt 70 miljoner kronor och har en vinstmarginal på över 35 procent (cirka 19 miljoner kronor).

Ersättningen till låtskrivarna motsvarar normalt cirka 3 procent av musikfestivalernas budget. På grund av att festivalen under de senaste två åren varken har redovisat eller gjort några betalningar till STIM, väljer den upphovsrättsliga intresseorganisationen (som representerar såväl svenska som utländska låtskrivare) nu att lämna in en stämningsansökan.

– Efter en besvärlig inledning skötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende. Vi hoppas ändå att den här konflikten kan få en snabb lösning – inte minst för festivalbesökarnas skull, säger Peter Englund, chef Försäljning och marknad på STIM.

De svenska musikfestivalernas STIM-avgifter har de senaste åren varit ett hett diskussionsämne i festivalarrangörernas led. Ämnet dök upp på agendan i en av panelerna på höstens stora STIM Expo på Rival i Stockholm, då flera festivalrepresentanter fick tillfälle att ventilera sina åsikter om de i deras mening diskutabla beräkningsmodellerna.

Claes Olson