19 april 2011

FOTOGRAFI 200 verk av Robert Mapplethorpe på Fotografiska

Med start 17 juni ställer Fotografiska i Stockholm i sommar ut 200 bilder av Robert Mapplethorpe. Amerikanen blev på 1970-talet känd för sina bilder av rockmusiker som Patti Smith, Television och Deborah Harry men erkändes senare som en av 1900-talets stora konstnärer alla kategorier.

Få fotografer har så påverkat artisters profil som de skivomslag och andra fotografier som de som Robert Mapplethorpe på 1970-talet gjorde med Patti Smith och Television.

Uppmuntrad av universitetskompisen Smith hade Mapplethorpe gjort henne sällskap till New York. Med rockbilderna fick han uppdrag för Andy Warhols tidning Interview och hyllades i allt fler sammanhang. De sista tio åren av sitt liv – Mapplethorpe dog 1989 – ansågs han som en av de ledande konstnärerna alla kategorier.

17 juni – 2 oktober presenterar Fotografiska i Stockholm en retrospektiv utställning som bland annat innehåller en del av hans mest kända bilder av musikartister.

– Man ska inte behöva åka till Berlin eller Paris för att se Robert Mapplethorpes fantastiska fotografier, säger Per Broman, grundare av Fotografiska.

Lars Nylin