31 mars 2011

BUTIK Record Store Day 16 april

16 april arrangeras årets Record Store Day. Hundratals skivbutiker runt om landet deltar med olika butiksspelningar, skivsigneringar och utvalda produkter till specialpriser i det internationella arrangemanget, vars syfte är att fira musiken och samtidigt sätta fokus på den bredd som finns hos alla entusiastiska skivhandlare.

– Det ser riktigt bra ut inför årets Record Store Day, konstaterar Lars Ryen och Christer Björsson, initiativtagare på stockholmsbutikerna The Beat Goes On och Record Hunter.
– Artistmässigt, ifråga om livespelningar och signeringar, ser det väldigt ljust ut. I år har dessutom skivbolagen tagit i rejält och släpper många fler specialutgåvor. Vi känner att skivbolagen har stöttat det här mycket bra från dag ett.

Ett exempel på en av årets svenska specialutgåvor är EMI:s återutgivning av Doris klassiska LP Did You Give The World Some Love Today, Baby, som till årets Record Store Day släpps i en specialupplaga med 1 000 exemplar på färgad vinyl.
– De svenska bolagen tar även in ett större antal titlar från USA och UK än tidigare år. Den stora skillnaden jämfört med USA och England är ju att det ges ut fantastiskt mycket specialskivor där, men de svenska bolagen gör nog vad de kan för att vi ska få ta del av dessa.

– 2010 försökte vi oss på att ha Record Store Day en hel vecka, men det visade sig att det inte blev någon succé, så i år går vi tillbaka till en dag eftersom första året, 2009, var så mycket bättre.

Till skillnaden mot tidigare år så kommer varje butik själv att få ansvara helt för vad som händer under dagen. Dessutom kommer alla fysiska skivbutiker att medverka i år, även skivbörsar.

– Hos Record Hunter och The Beat Goes On gör vi som tidigare år. Det blir massor av livemusik, finfina priser på utvalda produkter och Record Store Day-utgåvor.

Oskar Gyllenhammar, Stiko Per Larsson och Carl Norén är några av de artister som kommer att spela butikerna hos Record Hunter och The Beat Goes On på S:t Eriksgatan.

– Record Store Days syfte är ju att visa att det fortfarande är kul att gå till en skivbutik. En mötesplats där människor kan träffas, lyssna på musik, prata om musik och utbyta åsikter.

– Solen skiner alltid i en skivaffär. Speciellt lördag 16 april! avslutar Lars Ryen och Christer Björsson.

Claes Olson