31 mars 2011

Rednex stämmer tre tidigare medlemmar

Gruppen Rednex har lämnat in en stämningsansökan hos Stockholms Tingsrätt mot de tre tidigare medlemmarna Annika Ljungberg, Jens Sylsjö och Anders Lundström. Enligt bolaget Rednex AB, som äger gruppens varumärke, avskedades de tre medlemmarna 1 januari 2009, men fortsatte trots det att olovligen uppträda som Rednex. Därigenom skall trion ha gjort sig skyldig till varumärkesintrång.

Den nu aktuella stämningen gäller i huvudsak ett antal uppträdanden som trion gjorde under namnet Rednex i Sverige 2009. Enligt Rednex AB informerades Ljungberg, Sylsjö och Lundström, via registrerade brev från Rednex ABs jurister, i september 2008 om att deras kontrakt inte skulle förnyas. De ombads då även överlämna rättigheterna till domänen rednex.se, vilket dock skedde först i december 2009 då IIS (Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE)) beslutade att domänen skulle överföras till Rednex AB.

I ett pressmeddelande skriver Rednex AB:

”I dagens mediesamhälle är det inte lätt att komma undan med brott, speciellt som väldokumenterad artist. Det finns videos, bilder, bloggar, turnéscheman, artistkalendrar, posters och allehanda marknadsföringsmaterial och kontrakt som visar hur artisterna olagligt utnyttjar Rednex.”

– Vi har bevis så vi knappt får plats vid bordet, kommenterar Ranis Edenberg, en av ägarna till Rednex AB. Det märkliga är att förstå varför de gjorde det, med tanke på att de vet att vi vet att de vet att de begår ett brott. Det är som att stjäla matchbollen i direktsändning. Vi antar att de helt enkelt tog en rövare och chansade på att vi inte skulle bry oss, men med tanke på den stora skada som skett så måste de bli ersättningsskyldiga, så nu åker de dit!

Med med sin mångmiljonsäljande internationella hit Cotton Eye Joe från 1994 tillhör Rednex Sveriges mest framgångsrika musikexportörer genom tiderna.

Totalt har 14 olika personer medverkat i gruppen genom åren. Annika Ljungberg var officiell medlem under artistnamnet Mary Joe dels 1994-97, dels 2004-08. Under 2009 bytte hon namn till Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö.

Claes Olson

Länk:
http://www.rednexmusic.com