29 mars 2011

Nomineringarna klara till Folk & Världsmusikgalan

Nu är det klart vilka som får kämpa om Folk- & Världsmusikgalans statyetter som årets bästa i sju av galans åtta kategorier. Juryn har gjort sitt och den 16 april i Göteborgs Konserthus avslöjas vilka av de nominerade som till slut går hem med priset.

Årets Grupp innehåller tre nominerade som alla faktiskt vann priser vid galan i Stockholm 2010. Gitarristen Esbjörn Hazelius vann pris i fjol för Årets Utgåva; nu är han nominerad tillsammans med nyckelharpisten Johan Hedin. Maher & Sousou Cissoko slog igenom 2009 och blev Årets Nykomling vid galan ifjol. Senegalesen Maher Cissoko med hustrun och kollegan Sousou, kora, gitarr och sång och en sällsynt lyckad mix av svenskt och afrikanskt. Och så trion Nordic som vann Årets Samspel 2010, Erik Rydvall, nyckelharpa, Magnus Zetterlund, mandolin, och Anders Löfberg, cello, charmade många med finurliga låtar och arrangemang under 2009.

Årets Artist kan bli den mångsidiga världmästaren på nyckelharpa, Emilia Amper, den förträfflige saoxofonisten Jonas Knutsson eller den svensk-turkiske flöjtisten Haci Tekbilek.

Kategorin Årets Nykomling har tre mycket spännande namn – gruppen Ára där samen Simon Marainen jojkar till modernt komp, kvintetten Lyy som blandar traditionellt och nytt, vokalt och instrumentalt, och så trion Punsch som charmat folkmusiksverige med sina fyndiga och personliga sånger på svenska.

Årets Traditionsbärare är en prestigefull titel och där konkurrerar två sångerskor med en rutinerad duo i år. Susanne Rosenberg, solist och prefekt på Kungliga Musikhögskolan, en erfaren förebild för många som gärna blandar traditionellt med konstmusik, Ulrika Gunnarsson, småländsk sångerska och programledare som satt trallandet på kartan samt värmlänningarna Mats Edén och Leif Stinnerbom som många år efter Groupa startade håller liv i musiken och spelet.

Årets Samspel har i år bytt namn till Årets Tvärspel för att ytterligare markera att det handlar om spel på tvärs mot det vanliga, över geografiska och musikaliska gränser. Här är Ethnolägret nominerat, världens största världsmusikläger för unga som lever vidare efter dryga tjugo år, tillsammans med organisten Gunnar Idenstams projekt Jukkaslåtar – nykomponerad musik med traditionell grund till Jukkasjärvis 400 årsjubileum – samt Ale Möller, mannen som mer än någon annan symboliserar världsmusiken i Sverige, ända från Filarfolket till Ale Möller Band via en rad projekt av väldigt skiftande karaktär.

Årets Utgåva är i år ett särskilt bokpris där vinnaren utses direkt vid galan samt ett skivpris där skivbolaget Giga i Dalarna fått med två plattor bland nomineringarna. Anno 2010 med Mats Edén, Leif Stinnerbom, Magnus Stinenrbom och Daniel Sandén-Warg som spelar värmländskt, samt Bålgetingen där spelmannen och forskaren Magnus Gustafsson samlat låtar och historiskt material kring Smålands mest namnkunniga traditionsbärare August Sträömberg. Den tredje skivan kommer från Caprice – Johan Hedin och Gunnar Idenstams andra skiva med folkmusik för nyckelharpa och orgel, Låtar II.

Årets Arrangör hyllar alla de idealister som år efter år ordnar så att vi kan får höra och dansa till all denna fina musik. Nominerade i år är kulturföreningen Farhang i Stockholm, Urkultfestivalen i Näsåker och Umefolk i Umeå.
Det åttonde priset är Årets Hederspris, som tilldelas en person som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven lever och utvecklas i Sverige. Till detta pris offentliggörs inga nominerade, utan vinnare avslöjas först under galan den 16 april.

Juryn:

Dan Lundberg, musiker och chef på Svenskt visarkiv
Eva Omagbemi, arrangör Mix Musik Malmö
Mats Einarsson, musiker och producent P2
Niclas Lindblad, producent Södra Teatern
Thuva Härdelin, musiker
Ulrika Gunnarsson, sångerska, radiopratare
Kalle Tiderman, journalist
Magnus Gustafsson, musiker, producent Musik i Syd
Peter Bothén, musiker, arrangör Stallet
Kajsa Paulsson, producent Kultur i Väst
Maria Stellas, sångerska
Carin Kjellman, sångerska, producent

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer till galan och delar tillsammans med bland andra Ahmadu Jarr och Lena Willemark ut galans priser. På scenen under galan står också en mycket bred samling musiker och dansare från hela världsmusikområdet med Den Fule, Baskery, New Tango Orquesta och Lisa Rydberg/Björn Ståbi i spetsen.

Det blir också en familjekonsert före galan, en musikalisk resa jorden runt för hela familjen. I Konserthusets foajé är det utställningar och mingel och det blir också flera seminarier och klingande kringaktiviteter under både fredag och lördag.

Hela programmet finns på www.gala.se.

Lars Nylin