22 mars 2011

Ny sensationell svenskvecka Billboard Hot 100

Det börjar nästan gå rutin i blågula låtskrivarframgångar på den amerikanska singellistan. Men denna vecka är något extra. Hela nio svenskar är inblandade i Billboards topp 10.

I november 2010 var Martin ”Max Martin” Sandberg en vecka delaktig av fyra titlar på den amerikanska singellistan Billboard Hot 100:s tio översta platser. Med detta tangerade han ett låtskrivarrekord som The Beatles John Lennon/Paul McCartney satt 46 år tidigare.

Nyligen fyllde Sandberg 40 år. Det firar han denna vecka med att tangera sitt rekord. Men ur blågult perspektiv finns det ett ännu större skäl till fanfarer. Hela nio svenska låtskrivare är involverade i USA:s aktuella topp 10. Detta utspritt på sex låtar. Fem av låtarna på topp 10 har svenskar som huvudkompositörer.

Utöver de i sammanhanget ständigt förekommande namnen Max Martin och Nadir ”RedOne” Khayat (involverad i två låtar) handlar det om Karl Johan ”Shellback” Schuster, Geraldo ”Teddy Sky” Sandell, Bilal ”The Chef” Hamijj, Achraf ”Aj Junior” Janussi, Kinnda Hamid, Alexander Kronlund och Klas Åhlund. De är sammantaget inblandade i låtar av Lady Gaga, Katy Perry featuring Kanye West, Jennifer Lopez, Pink, Britney Spears och Kesha.

Av de mindre etablerade namnen har två av namnen en tidigare historia i muskindustrin. Kinnda Hamid släppte år 2000 ett album på Warner Music. Geraldo Sandell var år 2004 med i det årets upplaga av Idol.

Det enda ”skönhetsfelet” på veckans topp 10 är att RedOne ”bara” är producent av Lady Gagas Born This Way. Huvudkompositör där är dansken Jesper Laursen. Något som det svenska låtskrivarkollektivet troligen kan bjuda på en vecka som detta.

Lars Nylin

Länk till Musikindustrins artikel om Max Martins rekord:

http://www.musikindustrin.se/artikel/2100/MUSIKEXPORT_Max_Martin_tangerar_The_Beatles_rekord_pa_Billboard_listan.html