17 mars 2011

VIMMEL Kvällstoppen på cd firades på Radiohuset

Kersti Adams-Ray och Lars Gurell var två av de många radio- och musikbranschlegender som syntes i vimlet när utgivningen av den första volymen i Riverside Records nya samlingsserie baserad på det klassiska programmet Kvällstoppen – som på 60- och 70-talet sammanställde och presenterade den svenska försäljningslistan – firades i Studio 4 på Radiohuset.

Robert Hultman var den stora releasefestens nav och inledde med att berätta om skivprojektet samt några av de många artister som medverkar. Därefter berättade Klas Burling (som tidigare varit programledare för programserierna Rock -61 och Rock -62 – senare Pop -62 – och senare även höll i Tio i Topp) om Sveriges Radios satsning på Kvällstoppen. Programmet, som varje vecka presenterade de 20 mest säljande skivorna i Sverige, startade tisdagen den 10 juli 1962. Klas Burling var både producent och programledare under det första året.

I vimlet syntes bl.a Kjell Ahlqvist (en av de senare årens programledare) samt artister som Titti Sjöblom, Gunnar Kinch, Britt Damberg, Rune Öfwerman och många fler. Bland de många musikbranschveteraner som fanns på plats kan bl.a. nämnas Ingvar Erikson, Lennart Andersson, Sven Ågren och Lars-Johan Roundqvist – samt givetvis skivbolaget Riverside Records egen Owe Midner.

Den nu aktuella samlingen Kvällsöppet 1962-1963 innehåller bl.a signaturmelodin The Stripper med David Rose och den första listettan: Ray Charles I Can´t Stop Loving You.

Claes Olson