15 mars 2011

Caroline af Ugglas inleder ny programserie i P2

Sångerskan, låtskrivaren och filantropen Angélique Kidjo, författaren Niklas Rådström, pianisten och entertainern Robert Wells, den originella och folkkära artisten Caroline af Ugglas, med flera. I den nya programserien Musik & Liv i P2 möter Birgitta Tollan framstående musiker och sångdiktare som delar med sig av sina erfarenheter kring musiken, livet och dess samband.

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som musikutövare lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie Musik & Liv om fem avsnitt i Musikmagasinet P2.

– Jag gör den musik jag själv blir berörd av, berättar sångerskan och låtskrivaren Caroline af Ugglas i första programmet. Förut var jag rädd för att bli galen och mina texter handlade om att hålla mig själv i schack. Jag spelade ut mycket, det var en slags rensning av den galenskap jag kände då. Idag är det mer vemod och känslor, i och med den kärlek jag känner för min man och mina barn.

Medverkar i det första programmet gör också Angélique Kidjo, sångerska, låtskrivare och filantrop. Kidjo, uppvuxen i Benin i Västafrika, kopplar ofta samman sin musik med sitt engagemang för barn som utnyttjas i sexhandeln, för hemlösa, klimatförändringar och fotboll – en sport som hon anser kan användas för att utbilda och stödja läkningsprocessen hos barn som traumatiserats av krig. När hennes musik laddas ned gratis går pengar automatiskt till stelkrampsvaccinationer för spädbarn. Kidjo berättar om var hennes kämparglöd kommer ifrån och hur hon får kraft av den mångfaldiga, afrikanska musiken.

Birgitta Tollan står för manus och produktion. Hon har tidigare gjort ett flertal uppmärksammade programserier och belönades nyligen med priset Musikens Möjliggörare med motiveringen ”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.”

Lars Nylin