8 mars 2011

Artistmagasinet momsstraffas

Utgivaren av the Arks CD-magasin In Full Regalia, som släpptes 2010, har hävdat att 6 procent moms bör gälla för produkten. Nu har Skatteverket kommit med sitt svar, 25 procent gäller, och Artistmagasinet efterbeskattas med 250 000 kronor. ”Absurt”, säger Jon Gray på Artistmagasinet.

Artistmagasinet AB gav förra året ut The Arks In Full Regalia som del av ett 100-sidigt magasin. Förlaget menade då att momssatsen borde vara 6 procent, som för tidningar och böcker, och inte 25 procent som momsen är för CD-skivor.

Skatteverket håller inte med, beskedet är nu att Artistmagasinet får betala 25 procent moms på 80 procent av intäkterna, och 6 procent på 20 procent av intäkterna – d.v.s. 80 av 99 kronor av intäkterna anses ha genererats från själva CD-skivan.

Beslutet kommenterades i lördags i Sydsvenskan i en artikel rubricerad "Momsfusk bakom The Arks album" av Jon Gray på Artistmagasinet. Denne sa:

– Med ett band som har haft en karriär som The Ark så kretsar det där köpet lika mycket kring bild, text och formgivning. Jag menar att år 2011 så handlar det till nästan 90 procent om det. Inspelad musik är gratis där ute. Gratis.

Gray fortsätter i Sydsvenskan:

– Att påstå att den här runda plastbiten, bara för att den är rund och glansig och har ett hål i mitten, representerar 80 kronor av värdet på en tidning som kostar 99 kronor – det är absurt, tycker jag, säger han.

Till MI säger Gray:
– Skattemyndigheterna menar inget annat än att ärendet har skötts helt korrekt ifrån dag ett. Uttrycket ’momsfusk’ får stå för Sydsvenskan som tydligen har lite svårt med svenska språket. Jan Kleerup på Svalner Skatte & Transaktion, en av Sveriges främsta skattejurister (tillika far till artisten Andreas Kleerup/reds.anm.) har hållit i ärendet ifrån allra första början. Skattverkets beslut att påföra Artistmagasinet ytterligare moms är överklagad till förvaltningsrätten och Artistmagasinet är beviljad anstånd med betalningen, något som skatteverket inte ’bjuder på’ om man har ’fuskat’.

Han poängterar också:
– Målet, som kan mycket väl bli prejudicerande har ingenting med The Ark att göra utan är helt en sak mellan Skatteverket och Artistmagasinet.

Om Sydsvenskans val ordet "momsfusk" i rubriken (se länk nedan) kommenterar Jon Gray:
– Tydligen var sanningen inte tillräckligt spännande för Eva Rothstein på Sydsvenskan. Hon vägrade bytte ut rubriken trots att hon visste att den inte stämde överens med verkligheten. Artikelförfattaren Alexander Kuprijanko berättade efteråt att jag skulle vara jätteglad eftersom de hade haft mycket ’värre’ rubriker på förslag…

Lars Nylin

Länk till Sydsvenskans artikel:
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1402262/Momsfusk-bakom-The-Arks-album.html

Länk till Sveriges Radios inslag:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4387612