1 mars 2011

ORGANISATION Svensk musik lanserar ny hemsida

Svensk Musik lanserar nu sin nya hemsida svenskmusik.org. Sajten kommer att bli ett informationsforum om viktiga händelser i svensk musik, nu och förr.

Svenskmusik.org ska informera och marknadsföra svensk musik, framför allt till musikintresserade människor utomlands men även till en musikinitierad svensk publik, som vill åt oväntade ämnen med heltäckande tilltal.

På hemsidan blandas aktuella artistintervjuer med djupdykningar i genrer och företeelser i den svenska musikhistorien. På sajten hittar man ny information om all svensk musik – oavsett genre – på ett lättillgängligt och underhållande sätt.

– Vi är oerhört glada att äntligen lansera svenskmusik.org. Sajten ska vara ett självklart val för alla internationella och nationella musikentusiaster som vill fördjupa sig i svensk musik nu och då. Det kommer hända otroligt mycket intressant på hemsidan framöver, vilket jag hoppas kommer inspirera många, säger Stina Westerberg, vd för Svensk Musik.

Vid lanseringen kommer man bland annat att kunna läsa en lång essä om den svenska jazzscenen på 60-talet, skriven av Jan Gradvall. I en annan text berättar Gradvall om historien om den svenska psykedelikan.

Andra gästskribenter man kommer möta på sajten framöver är journalisterna Kristin Lundell, Carl Reinholdtzon Belfrage och Nanushka Yeaman. I essäerna kommer man till exempel kunna läsa om hur alla förälskade sig i Monica Zetterlund, varför Robyn erövrat musikbranschen och hur bra sångaren i Dungen är på att scratcha.

Förutom essäer kommer svenskmusik.org erbjuda musiklistor från olika människor ur musik-, media- och kulturlivet, kalendarium, ett unikt branschregister med mera.

Redaktör för svenskmusik.org är Niklas Alicki som var med och startade den prisbelönta musiktidningen Novell. Han har tidigare arbetat på Sveriges Radio P3 med kulturprogram som P3 Populär och Mitt i Musiken.

Design och kodning av hemsidan är gjord av företaget Doberman som bland annat ligger bakom hemsidorna för SVT Play, Dagens Nyheter, DN På Stan, Apoteket samt Sveriges Radio (”Sveriges bästa mediesajt 2010”). ./.

Lars Nylin