24 februari 2011

ORGANISATION Stina Westerberg generaldirektör för Statens Musikverk

Regeringen har idag utsett Stina Westerberg, vd för Svensk musik och styrelseordförande i Export Music Sweden, till generaldirektör och chef för Statens musikverk. Statens musikverk inleder sin verksamhet 1 maj som den statliga myndigheten för utveckling och stöd till musiklivet. I Statens musikverk kommer verksamheten vid nuvarande Statens musiksamlingar, med uppdrag att främja och tillgängliggöra teaterns, dansens och musikens kulturarv, att ingå.

– Jag är mycket glad att Stina Westerberg med sin omfattande erfarenhet från musiklivet, både som utövande musiker och verksamhetsledare har tackat ja till att leda Statens musikverk. Hon besitter den kompetens och ledarförmåga som behövs och har därtill spännande visioner och ett stort nätverk, både nationellt och internationellt, kommenterar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Statens musikverk ska bidra till utveckling och förnyelse av Sveriges musikliv, skapa förutsättningar för ett rikt musikutbud av hög konstnärlig kvalitet i hela landet men också stödja svensk musik utomlands.

Vid Statens musikverk ska finnas ett konstnärligt råd med åtta ledamöter som har att fatta beslut om stöd till musiklivet och som ska vara rådgivande i strategiska frågor som rör denna bidragsgivning. Regeringen avser att inom ett par veckor fatta beslut om tillsättning av rådet.

Stina Westerberg är utbildad flöjtist vid Kungliga Musikhögskolan och har bl.a varit anställd i Stockholms Blåsarsymfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Folkoperan, Norrlandsoperan och Berlins Filharmoniska orkester. Hon har tidigare varit vd för Vadstena-Akademien samt även arbetat inom det privata näringslivet. Hon tillträder den nya befattningen 1 maj.

Claes Olson