15 februari 2011

SKIVBUTIKER Skivlagret i konkurs

Skivbutikskedjan Skivlagret har ansökt om konkurs vid Malmö tingsrätt. Bolagets vd Istvan Beres är kritisk mot prissättningen hos skivbolagen.

Moderbolaget och dess elva butiker, de flesta i södra Sverige, berörs direkt liksom de 44 anställda. Utöver detta kommer franchisetagare som enligt ägaren Istvan Beres nu får fatta sina egna beslut om hur de agerar.

– Vi får det inte att gå ihop. Våra inköpspriser med storkundsrabatt ligger över priserna konsumenter betalar på till exempel Amazon. Vi har haft dialog med våra leverantörer men de har inte varit beredda att sänka priserna, så som skett i USA och Storbritannien, säger Beres till tidningen Svensk Handel.

I ett pressmeddelande skriver Beres bland annat: ”I dag kan man som konsument köpa t.ex. Roxettes senaste CD genom AMAZON för ca. 100 kr. Samma CD köper Skivlagret som en av Sveriges största återförsäljare genom EMI Sverige för 120 kr sen ska man lägga på en handelsmarginal som ska täcka våra kostnader och sälja detta vidare till våra kunder. Självklart går ekvationen inte ihop.”

Skivlagret höll stängt på tisdagen i väntan på att konkursförvaltaren ska ta över.

Om franchisetagarnas situation säger Beres till MI:

– Självklart kommer de inte klara sin verksamhet om leverantörerna börjar ställa krav på förskottsbetalning eller efterkrav. Eller generellt säga upp rabattavtal o.s.v.

På MI:s fråga om han kan tänka sig att i framtiden syssla med musikförsäljning svarar han:

– Aldrig igen. Jag älskar detaljhandel och vill driva butiker men aldrig igen i en bransch där monopol råder. Utan konkurrens mellan leverantörerna somnar man in och hamnar i ett läge där prisbilden inte möter kundernas förväntningar och krav.

Lars Nylin