8 februari 2011

MELODIFESTIVALEN Fler tittare – och missar – när Danny och Swingfly vann

Den första deltävlingen av Melodifestivalen 2011 – i Luleå i lördags – blev efteråt mest omskriven för ett antal missar i TV-produktionen. Men de ansvariga kunde glädja sig åt fler TV-tittare än vid förra årets start.

3 010 000 tittare såg premiären av Melodifestivalen när den sändes från Coop Arena i Luleå i lördags kväll. Det blev kanske det mest konkreta glädjeämnet för de ansvariga en kväll när en serie misstag i rutan skapade flesta rubrikerna i kvällspress och på festivalbloggar – bland annat utannonserades i ett skede fel artister som riskerade att åka ut sedan programledaren Marie Serneholt fått fel namn i sin öronsnäcka.

Men SVT:s projektledare Thomas Hall tycker att kritiken är överdriven. Till tidningen Resumé säger han:

– Det är inte att förringa misstaget men jag tycker nog att de tog i lite väl hårt i rubriksättningen. Programmet i övrigt flöt på bra och såg snyggt ut.Vi ska inte bjuda på den här typen av misstag igen. Men det är lätt åtgärdat. Vi går tillbaka till vanlig papperslapp.

Förra året sågs Melodifestivlens första deltävling av 2 976 000 tittare. 2009 var siffran 3 294 000 vilket nästan tangerade rekordsiffran för premiärprogrammet på 3 295 000 från 2004.

På den musikaliska fronten fanns det däremot två uppenbara vinare: Danny Sucedo och Swingfly. Till finalen i Globen går Danny med låten In The Club och Swingfly med Me And My Drum. Till Andra chansen i Sundsvall går Jenny Silver med bidraget Something In Your Eyes och Pernilla Andersson med Desperados.

320 608 röster kom in till lördagskvällens direktsändning, vilket innebär att 718 029 kronor skänktes till Radiohjälpen denna första deltävling. 2010 röstade mer än 400 000 motsvarande deltävling.

Lars Nylin