8 februari 2011

Nina Lindén till Twenty First Artists Nordic

Nyligen avslöjade MI att branschprofilen Sanji Tandan blir ansvarig då managementbolaget Twenty First Artists öppnar nordiskt kontor. Nu har Tandan gjort sin första anställning – Nina Lindén – och hittat sina första klienter.

Som MI tidigare berättat är Twenty First Artists ett Universal-relaterat management-bolag som leds från London av Colin Lester. Twenty First Artists grundades år 2000 och har representerat artister som Elton John, Jamiroquai, Lily Allen och många andra. Bolaget såldes till Sanctuary Music år 2005 och köptes 2007 av Universal Music Group. 2010 blev Colin Lester CEO på bolaget. Managementveteranen Lester har bland andra arbetat med artister som Travis, Craig David och The Arctic Monkeys.

Sanji Tandan kommer att rapportera till Twenty First Artists CEO Colin Lester och får på Twenty First Artists Nordic titeln Senior Vice President. Tandan kommer där att ansvara för bolagets aktiviteter i Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge. Tandan, med bakgrund bland annat som VD på Warner Music, har nu slutit sina första avtal i den nya rollen.

Den första anställningen till det nyöppnade kontoret är Nina Lindén. Lindén flyttade på 1990-talet till USA fört att studera skådespeleri – här hemma hade hon varit med i filmen Sökarna – men det slutade med att hon istället arbetade för skivbolag som Quincy Jones Q Records, Capitol och A&M liksom managementbolag som det R&B-orienterade Omerta. 2010 flyttade hon hem till Sverige.

Twenty First Artists Nordic har också slutit sina första klientavtal. Dels med Linda Pritchard – inom kort aktuell i Melodifestivalen – och med Rebecca Simonson. Man är också, enligt Tandan, i slutförhandlingar med ett par ledande låtskrivare/förhandlingar. I samtliga fall handlar det om ”business management”.

Sanji Tandan återkommer flera gånger under samtalet med MI till att man trots att Universal Music äger bolaget INTE exklusivt kommer att arbeta med Universal-artister:

– Tvärtom, Universal har varken first option eller first look.

Tandan avslöjar att Twenty First Management för ögonblicket är inne i en expansiv fas:

– Det är ett multinationellt bolag. Om man kontrakteras har man per automatik engelskt management. Inom en snar framtid även USA med kontor i New York och Los Angeles. Inom tolv månader kommer vi också att finnas i bl.a. Frankrike och Tyskland.

Lars Nylin