3 februari 2011

Universal Music dominerade svensk radio stort 2010

Universal Music dominerade stort svensk radio visar siffror som sammanställts av Nielsen Music.

Nästan hälften av den mest spelade musiken i svensk radio under 2010 kom från Universal Music. Det visar statistik som har sammanställts av Nielsen Music. Universal dominerar stort bland de 100 mest spelade låtarna. Bolagets marknadsandel på svensk radio blev när de mest spelade låtarna vägts mot stationernas antal lyssnare hela 42,9 procent. Sony Music kom tvåa med 19,1 procent. Därefter följer Warner med 14,1 och EMI med 13,8. EMI kan dock tröst sig med att ha den allra mset spelade låten, Robyns Dancing On My Own. Femma bland skivbolagen med 4,8 procent är Lionheart, ett bolag som även 2010 hade radioframgångar med låtar från Melodifestivalen (Anna Bergendahl och Timotej) och Eurovision Song Contest (Lena Meyer-Landrut och Yohanna).

Roxy Recordings nådde med artister som Erik Hassle, Erik Saade och Agnes 2,6 procent. På sjunde plats kom Family Tree med Edward Maya, September och Yolanda Be Cool. Slutligen hade PBR Records en radiohit med Apollo Drives Papercut, det räcker till en marknadsandel på 0,4 procent.

– Självklart har Universal Music en bredd och en trygg internationell grund med musik som gillas av många. Lady Gaga och Rihanna är två av de stora artisterna på bolaget, medan Oskar Linnros är en självklar vinnare när det gäller svensk musik, säger Annica Forsman på Nielsen Music till sajten Radionytt.

Universals radioansvarige Niklas Rune summerar till MI:

– Universals stora satsning på A & R och lokal repertoar, samt den gigantiska internationella repertoarkällan gav den utväxling vi hoppats på under 2010. Lokala signingar som tex Oskar Linnros, Rasmus Seebach, Takida och Darin gick stort hem hos radiolyssnarna. Samtidigt fortsatte Universals internationals avdelning sitt ständiga flöde av stora hitlåtar från artister som Lady Gaga, Rihanna, BEP, Eminem, Take That, Taio Cruz m.fl. Dessa två anledningar är i min värld grunden för vår dominans 2010.

Populäraste utländska låt var Lady Gagas Bad Romance. Den mest spelade svenskspråkiga låten, utöver Oskar Linnros, var Kents Skisser för sommaren på plats 51.

De mest spelade låtarna i svensk radio 2010:
1. Robyn Dancing on My Own [EMI]
2. Lady Gaga Bad Romance [Universal Music]
3. Salem Al Fakir Keep on Walking [EMI]
4. Lady Antebellum Need You Now [EMI]
5. Owl City Fireflies [Universal Music]
6. Oskar Linnros Från och med du [Universal Music]
7. Taio Cruz Break Your Heart [Universal Music]
7. Melanie Fiona Monday Morning [Universal Music]
8. Lady Gaga Alejandro [Universal Music]
9. Adam Lambert Whataya Want from Me [Sony Music]

Lars Nylin