3 februari 2011

4 SNABBA med Nutta Hultman på SMFF om Melodifestivalen

Det är bråda dagar även på Svenska Musikförläggareföreningen när Melodifestivalen 2011 nu laddar för startskottet. MI har träffat SMFF:s kanslichef Nutta Hultman för en 4 SNABBA.

En melodifestival kräver sina melodimakare och deras musikförlag. Svenska Musikförläggarföreningen har därför en aktiv roll i samband med den tävling som fått så stor betydelse för många av SMFF:s medlemmar.

MI sökte upp kanslichef Nutta Hultman för att höra om hur mycket SMFF:s vardag påverkas av att det resande melodisällskapet på lördag presenterar sin första show, denna gång i Luleå.

Hur påtagligt påverkar Melodifestivalen arbetet på SMFF:s kansli?
– Eftersom väldigt många av våra medlemsförlag är engagerade i
Melodifestivalen så påverkar den självfallet även arbetet på SMFF. Ida-Lee Brandel hos oss fungerar som mellanhand mellan SvT och våra medlemsförlag vad gäller information, ackrediteringar, hotellbokningar och så vidare. Tidigare år har vi också hjälpt till att "grovsortera" allmänhetens bidrag till juryn men från och med i år sköter SvT detta genom omröstning på nätet. Det har förstås underlättat vårt jobb betydligt.

Hur ser du på hur Melodifestivalen utvecklat sig?
– Grunden för Melodifestivalen är låtarna och ju fler låtar och låtskrivare som exponeras, desto bättre tycker jag. Jag har inget emot att det görs deltävlingar runt om i landet. Vi har en hel yrkeskår av framgångsrika låtskrivare i Sverige så jag önskar att både SVT och övrig media skulle sätta större fokus på dem än vad som är fallet i dag. Varför inte följa en låtskrivare eller ett låtskrivarteam hela vägen fram till finalen – som bonusmaterial att sändas nån gång under våren innan stora Europafinalen…

Det sägs allt oftare att festivalen lägger sig som en "våt filt" över
musikindustrin under februari-april, förlamar mycket av övrig aktivitet.
Märks det något sådant även i SMFF-perspektiv?
– Nej, inte för SMFF:s del, men säkert för många av musikförlagen som har
bidrag med i Melodifestivalen.

Hur följer du själv festivalen?
– Jag är väldigt engagerad – ser varenda deltävling, hejar på favoriter
och röstar. Mycket för att jag känner många av låtskrivarna och förlagen förstås. Jag har alltid ambitionen att åka ut i landet och uppleva det live, träffa bekanta o.ch så. Men det ligger under en hektisk jobbperiod så det slutar oftast med att jag ser det på TV. Men under finalen i Stockholm är jag förstås på plats i Globen.

Lars Nylin