1 februari 2011

P3 förändrar musikbevakningen

Måndag 7 februari startar Sveriges Radios P3 Musikguiden i P3 där ett nytt musikjournalistiskt magasin med Jenny Seth som programledare ingår. Magasinet direktsänds måndags- till torsdagskvällar under två och en halv timme och här ryms även livemusiken i P3. Tillsammans med en ny musikportal på P3:s hemsida ska Musikguiden i P3 fungera som just lyssnarnas guide till ny musik.

Musikmagasinet kommer bland annat att innehålla reportage och diskussioner med gäster i studion. En timme i veckan ägnas åt en längre artistintervju i programpunkten I Musikguidens studio. Ny musik står i fokus i programmet och i sann public service-anda blandas så kallad bred och smal musik.

– P3 tar sitt uppdrag som musikkanal på allvar genom att satsa tio timmar i veckan på en modern musikjournalistisk bevakning. Jag är stolt över att vi har lyckats knyta till oss Jenny Seth, en av Sveriges tyngsta och bästa musikjournalister, som programledare, säger producenten Sara Martinsson.

Jenny Seth beskriver sitt nya jobb:

– Efter att ha skrivit om musik ett tag så känns det fantastiskt kul att äntligen få spela låtar igen och samtidigt skapa smart journalistiskt innehåll tillsammans med otroligt kunniga kollegor. Det är den kombinationen som är det fina med radio, säger hon.

Musikguiden i P3-kvällen startar med att kända gästredaktörer, en ny för varje vecka, presenterar favoritmusik och på ett personligt sätt guidar till just sin musiksmak.

P3 Live Session byter namn till Musikguiden i P3: Session och direktsänds på onsdagar kl 20.30-22.00. Livekonserterna inför publik sänds omväxlande från Stockholm med Jonna Lee som programledare, Göteborg med Rickard Nerbe och från Malmö.

Men det är inte bara på vardagar som det blir nyheter i P3: I Musikguiden i P3 med Christel Valsinger som startar lördag 12 februari sammanfattas vad som hänt i musikvärlden under veckan. P3:s musikredaktörer Karin Gunnarsson, Germund Stenhag och Linda Nordeman utser Veckans bästa add på P3:s spellista och guidar bland kommande hits och mindre kända låtar. Dessutom får lyssnarna tycka till om musiken i P3 i Låtduellen, en ny omröstning där låtar ställs mot varandra.

I samband med förändringarna på P3 försvinner några profiler. Hanna Fahl gick till fast jobb på Dagens Nyheter. Calle Dernulf, bekant för P3 Dans, har tagit tjänstledigt ett halvår i samband med att hans program försvinner. När MI frågar vad han ska göra nu svarar han:

– Jag har ingen aning. Har ett dj-gig bokat i mars och ett i april, ha ha. Jag kände att jag måste pröva lite nya möjligheter. Frun, som är egen företagare, är måttligt road av mitt tilltag, men förstår.

P3-legenden Kaj Kindvall lade i januari ner sitt program Tracks. Kindvall kommer nu att göra specialreportage till Musikguiden. Även Mats Nileskär (soul) och Håkan Persson (rock) finns kvar, nu sent på lördag- respektive söndagskvällar.

Lars Nylin

Länk till P3:s nya musikportal:
www.sverigesradio.se/p3/musikguiden