31 januari 2011

4 SNABBA Elisabet Widlund/Musiksverige på MIDEM

En av årets förstagångsbesökare i den svenska ExMS-montern på MIDEM var den nya intresseorganisationen Musiksveriges vd Elisabet Widlund. MI:s utsände Claes Olson träffade henne på den stora musikmässan i Cannes fick en sittning i lugn och ro på kongresspalatsets terrass, med utsikt över havet och mässmyllrets buller på behörigt avstånd.

Vilka är dina intryck av ditt första besök här på MIDEM?
– Jag tycker att det här verkar vara både ett ultimat och lättsamt forum för att träffa musikbranschen. Alla är ju verkligen vara här för att nätverka. MIDEM-mässan handlar ju mycket om att sälja och köpa mellan till exempel olika skivbolag och förlag, men här finns även en politisk nivå – det vill säga det som Musiksverige jobbar med.

Det verkar vara många i den svenska montern som är nyfikna på att få träffa dig?
– Ja, jag har ju tidigare mest varit på olika scenkonstmässor, det vill säga andra mässor med samma upplägg men helt andra besökare. Så här, liksom på hemmaplan, träffar jag många som berättar att de har sett mig ”på bild i tidningen” och är nyfikna på hur det går för Musiksverige och vad vi gör.
– Överhuvudtaget så har det varit intressant att vara i den svenska montern och roligt att se hur ExMS arbetar, eftersom Musiksverige arbetar för ett utökat musikexportstöd.

Vad tycker du själv har varit bäst med årets besök?
– Att jag har fått tillfälle att träffa de andra nordiska branschorganisationerna. Alla är ju intresserade av att utbyta erfarenheter och lära av Sverige, eftersom Musiksverige är den enda musikbranschorganisationen i Norden. De andra nordiska länderna är mycket intresserade av att höra hur vi gjort för att lyckas samarbeta. Det är väldigt roligt att vara inspirationskälla! Och jag tycker att vi kan vara stolta över att ha kommit så här långt.

– Dessutom är förhållanden mellan de olika länderna i Norden är ju sådana att det kan vara bra för oss att hålla en gemensam linje i många frågor. Jag tror till exempel att det är viktigt att vi tittar på varandras arbete över gränserna och samarbetar kring att ta fram branschstatistik.

Hur tycker du att det hittills har gått i arbetet med att bygga upp Musiksverige?
– Det har ju faktiskt bara hunnit gå tre månader sedan vi drog igång, men hittills har det gått jättebra. Både inom själva musikbranschen och i media har man tagit emot os på ett positivt sätt. Från media har flera uttryckt att man verkligen har saknat en person som kan tala för hela branschen. Ifråga om upphovsrätt så har vi fått kommentera frågan i olika media tre gånger så mycket som våra enskilda grundorganisationer.

Claes Olson

Länk:
www.musiksverige.org