13 januari 2011

Notiser

Lagringstjänsten RapidShare stod nyligen inför rätta i Tyskland. Atari hade stämt dem eftersom man ansåg att de att inte gjorde tillräckligt i arbetet med att förhindra piratkopior på tjänsten.
Den tyska domstolen friade dock RapidShare, och Daniel Raimer säger i ett officiellt uttalande: "The ruling demonstrates once again that RapidShare is operating a fully legal range and has taken measures against the misuse of its service which go beyond the level that is legally required. We are confident that copyright holders will gradually come to accept this conclusion."

Danska IFPI har lanserat en ny topplista som baseras på streaming on demand. Topplistan, som heter Streaming Top-20, bygger på statistik från tjänsterna TDC Play och WiMP. Samtidigt inför danska IFPI som det första landet i världen guld och platina för just streaming.
Henrik Daldorph, ordförande för danska IFPI, säger i ett pressmeddelande: "De nye tjenester giver forbrugerne adgang til musikken på en nem måde, der oven i købet øger lysten til at gå på opdagelse i ny musik. Det kommer både forbrugerne, musikerne og musikselskaberne til gode. Derfor giver det også fin mening, at vi begynder at geare vores systemer til den udvikling, vi allerede nu ser i landene omkring os."

Den digitala försäljningen av musik fortsatte att öka i USA under 2010 och står nu för 46 procent av de totala intäkterna till skivbolagen. 2009 stod digitalt för 40 procent och 2008 för 32 procent. Men de totala intäkterna minskade med 12,7 procent under året när CD, LP, kassetter och digitalt räknats samman.
I Storbritannien gick försäljningen av digitala album upp 17,5 procent under året samtidigt som försäljningen av digitala singlar ökade med 5,9 procent. Totalt gick dock musikförsäljningen ned med 7 procent under 2010 jämfört med året innan.

Den populära musikspelaren SoundCloud har ingått ett samarbete med Audible Magic för att bättre kunna identifiera och hindra olaglig publicering av musik med hjälp av spelaren.

Den nya amerikanska musiktjänsten trueAnthem fick nyligen närmare 20 miljoner kronor i riskkapital. Tjänsten är reklambaserad och fokuserar på att sprida musik med hjälp av sociala nätverk. Bland annonsörerna finns företag som Levi´s, Adidas och Nestle.

Den amerikanska musiktjänsten Rdio, grundad av Niklas Zennström, som tidigare grundat tjänster som Kazaa, Skype och Joost, har slutit avtal med indiebolagens organisation Merlin. När Rdio släpptes i USA förra året var avtalet inte klart och följaktligen saknades stora mängder musik från indiekatalogen. Enligt Merlins chef Charles Caldas för man just nu också licensieringsförhandlingar med Google kring den kommande tjänsten Google Music.

Pandora har ingått ett samarbete med Toyota som liknar det samarbete man sedan tidigare har med Ford. Toyota-bilar med multimediasystemet Entune installerat, ett system som baseras på teknik från Nuance, kommer att kunna strömma Pandora direkt i bilen förutom en mängd andra avancerade funktioner som t.ex. installation av appar och röststyrning (av Entune alltså). De första Pandora-Toyotorna planeras komma ut på marknaden senare i år.

Årets stora elektronikmässa Consumer Electronics Show gick nyligen av stapeln i Las Vegas. CMU har publicerat en sammanfattning av de musikrelaterade teknikprodukterna som presenterades på mässan: http://www.thecmuwebsite.com/article/ces-round-up.

MySpace har sagt upp 500 anställda på olika kontor runt om i världen, motsvarande nästan hälften av den totala arbetsstyrkan. Kontoret i London blir hårt drabbat. Där kommer man fortsättningsvis endast att ha ett litet team som sköter de mest akuta sakerna medan alla uppdateringar kommer att ske från huvudkontoret.

Sonys nya musiktjänst Music Unlimited har lanserats i Storbritannien och Irland. Musiktjänsten går att nå via PS3 och Bravia, och innehåller musik från alla majors och många indies, med en total katalog på sex miljoner låtar. Music Unlimited är en prenumerationstjänst i två varianter, en Basic för 3,99 pund i månaden, samt en Premium för 9,99 pund i månaden.

Shazam har släppt en lista på de artister som man tror kommer att slå igenom under 2011, baserat på data från identifieringstjänsten. Shazam har över 100 miljoner användare i 200 länder, och har sammanställt statistik kring växande popularitet för att förutse genombrotten. Shazam jämför statistiken med statistikmönster för artister som tidigare slagit igenom, t.ex. Lady Gaga, Duffy och Ellie Goulding. Hela listan finns på http://www.shazamers.com/2010/12/shazamers-tags-predict-2011s-breakthrough-acts.

DMN har sammanställt lite spännande statistik när det gäller Twitter och musik. Av de tio största Twitter-kontona (flest followers), finns fem artister: Lady Gaga, Britney Spears, Justin Bieber, Katy Perry och Taylor Swift, i storleksordning. Taylor Swift har 5 miljoner followers, medan Lady Gaga har 7,7 miljoner followers. Av de tio mest re-tweetade meddelandena under 2010 var åtta från artister, och av de tio mest twittrade tevehändelserna under året hade fyra att göra med prisutdelningar för musik, medan resten handlade om teveserien Glee.

Universal Music Group har överklagat domen i Eminem-fallet rörande huruvida à la carte downloads är att betrakta som masterlicensiering eller styckeförsäljning. Universal Music Group har överklagat till Högsta Domstolen i USA.

Daniel Johansson